Na Diplomatskom zimskom bazaru sakupljeno 234.000 KM za djecu i mlade u BiH

Na Diplomatskom zimskom bazaru, održanom krajem prošle kalendarske godine u Sarajevu, prikupljeno je 234.000 KM za 25 udruženja koja se bave radom sa djecom i mladima u Bosni i Hercegovini.

Glavni događaj, održan u Skenderiji u decembru, bio je prvi održan bazar nakon 2019. godine, a prikupljeno je 94 posto više nego putem online kampanje u prethodnoj godini.

Bazar su podržale 34 ambasade, uključujući i pet kojima je to bio prvi put, sedam međunarodnih organizacija i šest škola. Više od 11.000 gostiju uživalo je u hrani i kulturi iz cijelog svijeta.

Kako je naglašeno iz Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara, osim tog glavnog događaja, sarađivali su i sa umjetnicima na humanitarnoj aukciji – Sarajevo Art Hight. I tu je ostvaren značajan doprinos prikupljanju sredstava.

Na prigodnom skupu u Sarajevu zvanično je danas saopćena suma novca prikupljenog na posljednjem Diplomatskom zimskom bazaru održanom u decembru 2022. godine, a uz međunarodne zvaničnike prisustvovali su i predstavnici većine udruženja dobitnika tih novčanih sredstava.

Diplomatski zimski bazar je neprofitne organizacija u BiH koja pomaže djeci i mladima, kao i njihovim porodicama širom Bosne i Hercegovine, uključujući one koji su u teškoj finansijskoj i socijalnoj situaciji, te one sa fizičkim ili psihičkim poteškoćama.

Volonteri članovi Organizacionog odbora su Gry Reinertsen (Norveška), Piet Bakker (Nizozemska), Anna Jewell (MMF), Tatiana Messerli (Švicarska), Tatiana Khodzhaysa Papandreou (Grčka), Dorina Kolici (Albanija), te Madeline Ben Atikovic (Filipini).

Organizacioni odbor zahvaljuje sponzorima EFT, Mineco, Telemach Fondacija, Adriatic Metals, Emergy, Kanton Sarajevo i Pomozi.ba.

Radio AS