Na platou Skenderije svečano otkriven spomenik legendarnom Mirzi Delibašiću

Na platou KSC Skenderija, u prisustvu velikog broja građana, svečano je otkriven spomenik najboljem sportisti Bosne i Hercegovine svih vremena Mirzi Delibašiću, a kojeg je izradio skulptor Adis Lukač.

Uoči otkrivanja spomenika, prisutnima se obratio Mirzin sin, Danko Delibašić, koji je rekao da je bila dobra odluka što je svečanost otkrivanja spomenika odložena za danas.

“Jučer je bio težak dan u kojem se na moju žalost pojam koji Mirza predstavlja u društvu izobličio. To je zahvaljujući zloj namjeri ljudi koji imaju priliku da svakodnevno pišu u javnom prostoru. Srećom, nemaju veliku publiku. Dan je bio još teži za porodice žrtava u Prijedoru, bio je težak za porodicu uvažene Segmedine Srna-Bajramović”, rekao je Danko, koji je govor završio citatom iz knjige bh. književnika Semezdina Mehmedinovića, uz poruku – “Mirza je bio čovjek čistog srca”.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić rekao je da je ovo važan za općinu, Sarajevo, Tuzlu, Bosnu i Hercegovinu, region i cijeli svijet.

“Mirza je bio stanovnik naše općine i ovo je na neki način njegov povratak kući. Isto tako veliki je dan i za Sarajevo, grad velikog srca i dobrih ljudi, koji zna da voli ali i traži da bude voljen. Veza između Sarajeva i Mirze Delibašića je najbolji pokazatelj te uzajamne ljubavi. Sve velike dvorane svijeta imaju svoje velikane ispred svojih dvorana. Veliki dan je i za njegovu rodnu Tuzlu i raduje me što je danas ovdje veliki broj Tuzlaka. Ovo je veliki dan i za BiH, jer otkrivamo spomenik najvećem sportisti svih vremena koje je naša zemlja ikada imala. Naravno, veliki dan i za regiju bivše Jugoslavije, jer znamo da je Mirza u svim dvoranama dočekivan kao svoj. I na kraju, veliki dan je i za globalni svijet sporta, jer je Mirza bio svjetski priznati košarkaš”, rekao je načelnik Mandić, posebno se zahvalivši porodici Delibašić koja je pristala da bude dio ovog projekta.

“Ako postoji neko ko ne zna ko je bio Mirza Delibašić, kada dođe na ovaj plato, znat će ko je on bio. Nadam se da će se neke nove generacije, kada krenu na utakmicu ili koncert, nalaziti baš ispred spomenika Mirze Delibašića”, dodao je Mandić.

U projektu izgradnje spomenika sarađivali su Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku prijatelja projekta Turističke zajednice Kantona Sarajevo i ASA Osiguranja.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je rekao da dvorana nosi ime Mirze Delibašića, a da se spomenici dižu velikanima. A Mirza je to bio u svakom smislu riječi – ljudska i sportska veličina.

“Ovo je poseban dan. Siguran sam da nas Mirza i čuje i sluša. Našu generaciju još niko nije pomjerio s osmog mjesta i hvala Bogu još smo živi i pamtimo to što smo uradili za BiH. To je i tvojih ruku djelo Mirza. Hvala svima koji su učestvovali u tome da ovaj spomenik danas bude na mjestu koje mu pripada”, rekao je Avdić.

Nakon otkrivanja spomenika u Domu mladih upriličen je prateći program u spomen na lik i djelo legendarnog košarkaša.

Radio AS