Na pozorišnom trgu u Sarajevu u nedjelju će se održati koncert “Mozartu u susret”

U nedjelju, 26. maja, s početkom u 20:00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag, bit će upriličen koncert “Mozartu u susret” u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika će moći uživati u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta poput.

“‘Padre, germani, addio’, ‘Non piu andrai’, ‘Voi che sapete’, ‘Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar’, ‘Non siate ritrosi’. Ideju koncerta ‘Mozartu u susret’ dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere ‘Figarov pir’. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo pored arija i dueta iz pomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su ‘Idomeneo’, ‘Don Giovanni’ i ‘Così fan tutte’. Također redoslijed programa smo uskladili sa prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mozartovim stvaranjem”, dodaju izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

O specijalnom programu “Kultura na ulice!”

“Kultura na ulice 2024!” specijalni je program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat “Kultura na ulice!” multimedijalnog je karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Cilj projekta “Kultura na ulice!” je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina. Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice 2024!” je besplatan.

Radio AS