Na proljeće iz Sarajeva najmanje deset novih aviolinija za Evropu

Od proljeća naredne godine iz Sarajevo bi se trebalo avionom letjeti na najmanje deset novih destinacija, a još jedan javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja bi trebao privući i skandinavske aviokompanije.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk potvrdio je da su tri od pet prijavljenih aviokompanija zadovoljile Javni poziv i da se radi o Ryanairu, SunExpress Airlinesu i Wizz Airu.

“Po obećanju od prije nekoliko mjeseci, Sarajevo uskoro dobiva nove avio linije”, napisao je.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić rekao je za Klix.ba da će sve tri pobrojane kompanije biti izabrane i da će sve letjeti i otvarati nove direktne linije i destinacije iz Sarajeva.

Turistička zajednica je ranije sa 500.000 KM podstakla aviokompanije za otvaranje baze na Aerodromu Sarajevo, nakon čega su se javili Ryanair, SunExpress i Wizz Air.

“Ovo je samo početak. Ove sedmice ide novi javni poziv za nove aviokompanije”, rekao je Fazlagić.

Na pitanje kako će aviokompanije “crpiti” taj novac, Fazlagić kaže da su sredstva izdvojena budžetom i da se radi o programu koji će trajati najmanje tri godine.

Od avioprevoznika se očekuje da bar jedna destinacija bude nova ili strateška, da obavlja letove najmanje dva puta sedmično te da kapacitet aviona bude najmanje 100 sjedišta.

“Taj dio (500.000 KM, op.a.) se ne dijeli nego se sukcesivno povlači u skladu sa brojem prodatih karata odnosno dolascima ovdje. Taj novac će se povlačiti, mi to već fakturišemo i radimo, po broju putnika. Na taj način mi njih subvencioniramo, da oni drže povoljne cijene karata. To je danas normalna praksa svugdje u svijetu”, dodao je.

Međunarodni aerodrom Sarajevo će sada sklapati ugovore sa aviokompanijama koje zadovoljavaju kriterije po javnom pozivu koje je raspisala Turistička zajednica KS. Sredstva za ovu namjenu iz Budžeta će izdvojiti Ministarstvo privrede KS.

Kako saznajemo, najviše destinacija će imati Ryanair.

“Meni je značajnije da mi idemo dalje. Imamo upite od Norwegian Aira i Scandinavian Airlines (SAS). Idemo s novim javnim pozivom jer želimo više destinacija i više aviokompanija. Aerodrom je proširio kapacitete, pistu i parking mjesta. Imaju prostora da rade. Sarajevo treba što više direktnih linija”, govori predsjednik Turističke zajednice.

S obzirom na to da je zimski režim, odnosno kalendar letenja već “zatvoren”, sada se prave planovi za proljeće odnosno ljeto.

“Očekujemo najmanje deset novih linija na proljeće 2024. godine”, ističe Fazlagić.

Fazlagić je istakao da aviokompanije u cijelom svijetu imaju velike probleme sa avionima i personalom te da su subvencije jedini način da ih se privuče.

Uprkos ukidanju baze aviokompanije Wizz Air u novembru 2022. godine i posljedično tome smanjenju broja aviooperacija, u septembru ove godine, kao i prethodne, dostigli su broj od milion opsluženih putnika.

Kroz Aerodrom Sarajevo u septembru 2023. prošlo je 144.013 putnika. Osim toga, aerodrom je u septembru 2023. prevezao 345.126 tona carga, dok je u istom mjesecu prethodne godine prevezao 212.008 tona carga, što je za 63 posto više.

Radio AS