Na sceni SARTR-a sutra premijera predstave “Exodus”

Predstava “Exodus” rađena prema tekstu dramaturga Oysteina Stene, a u režiji Gianluce Iumienta i Martina T.B. Thomasa, premijerno će biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR u petak, 10. maja.

Predstava “Exodus” je treći ključni dio trilogije koja istražuje temu migracija duž balkanske rute kroz tri različita poglavlja: prošlost, sadašnjost i budućnost. Radnja predstave smještena je u distopijsku budućnost u kojoj opstanak Zemlje visi o koncu. Nacije su pokrenule programe odabira migranata za kolonizaciju novootkrivene planete – posljednje nade čovječanstva.

Ova nordijska predstava fokusirana je na fiktivni “Norwegian Exodus program”, koji se reklamira kao najbolji na svijetu u smislu pravde, različitosti i jednakosti. Međutim, predstava postavlja kritična pitanja: da li je norveški program istinski pravedan ili maskira dublje kontradikcije i skrivene planove ispod svoje prividne političke korektnosti?

“Exodus” hrabro kritikuje licemjerje Zapada po pitanju migracija. Ova iteraktivna predstava na zabavan način publici otvara prostor za razmišljanje o složenim globalnim temama.

Autorski tim predstave čine: muzika – Edoardo Petracci, kostimografija i scenografija – Lejla Hodzić, video edit – Martin T.B Thomas, dizajn svjetla – Nedim Pejdah, dizajn zvuka – Danijel Jurišić, grafički dizajn – Naida Čelik.

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za zapadni Balkan (CC4WBs) predstava “Exodus” je kofinansirana od Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unaprjeđenje dijaloga na zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstava “Exodus” također je podržana od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unaprijeđuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu, saopšteno je iz SARTR-a. 

Radio AS