Na SFF-u će premijerno biti prikazan film “Svjetla Sarajeva” o Zabranjenom pušenju i Skenderiji

Na 28. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazan film “Svjetla Sarajeva” reditelja Srđana Perkića, koji, između ostalog, govori o bendu Zabranjeno pušenje i značaju koji dvorana Skenderija ima za ovaj grad.

Pola vijeka historije ove sarajevske dvorane ispričano je iz ugla Seje Sexona, frontmena grupe Zabranjenog pušenja. “Svjetla Sarajeva” su topla, intimna priča koja kreće od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha sve do poslijeratnog comebacka i vrhunca karijere okrunjenoj na koncertu zajedničkog jubileja benda i dvorane. Priča je ispričana kroz emotivnu naraciju jednog od svjedoka zajedničke povijesti kultne gradske dvorane i benda koji je rastao i stasao u njoj.

Pored najupečatljivijih snimaka koncerta, film “Svjetla Sarajeva” nas vode u hladnu zimsku noć kroz jedinstvena i živopisna sarajevska naselja i mahale te kroz mitove i legende vezane uz samu dvoranu nastalu u socijalističkom periodu kad je u svega par decenija od šeher Sarajeva nastao novi jugoslavenski velegrad te kulturni i sportski centar.

Ovu vremensku kapsulu jednog sjajnog i neponovljivog isječka iz duge i zanimljive historije Zabranjeno pušenje poklanja svojoj publici i svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška.

Radio AS