Na snazi narandžasto upozorenje zbog olujnih udara vjetra i intenzivnijih pljuskova

Federalni hidrometeorološki zavod od večeras je, za cijelo područje Bosne i Hercegovine, na snagu stavio narandžasti meteoalarm kao upozorenje na vjetar olujne jačine i kišu.

Zavod je izdao upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra. Osim toga, postoji mogućnost i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Udari vjetra očekuju se širom zemlje te je upozorenje na jak vjetar izdat za sve dijelove BiH. Padavine se uglavnom očekuju u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne i u tim dijelovima će, osim za vjetar, biti na snazi i alarm za padavine.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: – Udari vjetra od drugog novembra od 20 sati do trećeg novembra do 15 sati. Meteoalarm za padavine izdat je za treći novembar uglavnom, prije podne i sredinom dana.

Iz FHMZ-a napominju da su očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima za koja je izdato upozorenje prognozira se između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2.

Kako također javljaju meteorolozi sa Facebook stranice BHMeteo.ba, najviše kiše kao i obično sa južinom u Hercegovini i zapadu Bosne, a manje u ostatku zemlje. Zbog toplog vremena, neka ne iznenadi ni pojava grmljavine. Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme uz određene tendencije da bi se prema drugoj dekadi novembra temperature mogle unormaliti dobu godine.

Radio AS