Na Summer FEDU Festivalu dječije umjetnosti brojni sadržaji

U Sarajevu se danas održava Summer FEDU Festival dječje umjetnosti, koji nudi pregršt zanimljivih sadržaja za najmlađe. Festival dječije umjetnosti održava se 20. i 23. avgusta u parku At Mejdan.

Summer FEDU je pripremio i defile od Katedrale srca Isusova do Vječne vatre pa potom do At Mejdan parka, a u kojem su učestvovali cirkuska trupa Master&Margarita, Sarajevo Drum Orchestra i mališani. Defile je izmamio osmijehe na dječija lica, ali i onih nešto starijih.

U jednom od najljepših parkova u gradu najavljene su radionice za mališane: filcanje vune, mala lutkarska scena, mozgaonica, crtanje, književni susreti, cirkuska trupa Master&Margarita – žongleri, štulaši, likovno oblikovanje, grafički dizajn i muzička radionica.

Direktor festivala Fahrudin Kučuk u izjavi za AA rekao je kako svake godine organizuju FEDU festival, a ove je to osmo izdanje.

“Ovo je defile koji najavljuje današnje dešavanje koje kreće od 17 sati na At Mejdanu. Imamo pet radionica, mozgaonica, pričaonica, radionica s lutkama, filcana vunica, vezivanje balona u razne likove, oslikavanje lica, i na kraju od 20 sati koncert za djecu. Omogućili smo da je to besplatno, kao što radi festival FEDU“, rekao je Kučuk.

Za 23. avgust najavio je predstavu “Lakonoga“.

Istakao je kako je, u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, održavanje aktivnosti planirano u JU Centar za kulturu i mlade Općine Centar, u Jelićevoj ulici.

U okviru festivala najmlađi će, ali i svi zainteresovani za kulturu, moći učestvovati u kreativnim radionicama, pratiti koncerte mladih muzičkih talenata, uživati u defileu sa štulašima i animatorima, kao i pogledati dječiju predstavu “Lakonoga u čarobnoj šumi”. Ulaz je besplatan.

Festival je dio popularnog Festivala dječije umjetnosti FEDU koji se održava svake godine u maju, a organizatori ove godine realizuju i ljetno izdanje na otvorenom.

Općina Stari Grad i ove godine je generalni pokrovitelj manifestacije.

Festival je prethodno održan od 3. do 7. maja u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, a njegovo ljetno izdanje u parku At Mejdan predstavlja sastavni dio FEDU-a kako bi se najmlađima i tokom ljetnog raspusta omogućili zanimljivi sadržaji.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS