Na Trgu Susan Sontag premijerno izveden prvi dio baletnog triptiha “K’o nekad u osam”

Na prepunom pozorišnom trgu Susan Sontag sinoć je publika mogla uživati u premijernoj izvedbi prvog dijela baletnog triptiha “K’o nekad u osam”, rađenog u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine.

U baletu “K’o nekad u osam” članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove 70-tih godina.

U predstavi su učestvovali solisti i članovi ansambla Baleta NPS: Nataša Gaponko, Selma Efendić, Ivan Salonski, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović, Luisa Escamilla Rodriguez, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko. Drugi dio večeri bio je rezervisan za savremeni ples i flamenco “Metamorphosis” u koreografiji i režiji Daniele Knežević.

“Večeras smo izveli posljednju premijernu predstavu za ovu sezonu, iza nas je sadržajna i izazovna sezona. Nakon premijere modernog baleta ‘Romeo i Julija’ u koreografiji Davida Bombane i premijere klasičnog baleta ‘Giselle’ u koreografiji i režiji Edine Papo, mogu reći da je ova baletna predstava bila pravi šlag na tortu. Publika je sa nama uplovila u vremeplov koji ih je vratio u sedamdeste godine u Sarajevu. Vjerujem da je starijoj publici bilo emotivno vratiti se u svoju mladost a meni kao Sarajki je bila čast plesati i proživjeti to sa njima”, izjavila je Selma Efendić, članica baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Kultura na ulice 2023!” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat “Kultura na ulice!” je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta “Kultura na ulice!” je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Radio AS