Načelnik policije KS: Po reakcijama pojedinih vozača nisam siguran da su mogli proći ljekarski pregled

Načelnik uniformisane policije Kantona Sarajevo Džafer Hrvat je komentarisao pitanje ljekarskih pregleda za vozače.

Osvrnuo se na ovo pitanje nakon što je zastupnik stranke Za nove generacije (ZNG) Damir Marjanović na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo pitao da li je ljekarski pregled adekvatan ili bi ga trebalo mijenjati. Hrvat je poručio da nije siguran da su pojedini mogli proći ljekarski pregled.

“Na sjednici vlade sam kao građanin kazao da po reakcijama pojedinih učesnika u saobraćaju nisam siguran da su mogli proći ljekarski pregled. No, ta stvar nije u nadležnosti policije”, konstatovao je.

Ministrica za obrazovanje Naida Hota Muminović je napomenula da je pitanje ljekarskih pregleda regulisano na državnom nivou te da bi ga trebali razmotriti zdravstveni stručnjaci.

Hrvat je govorio i o uličnim trkačima, obećavši da će sarajevska policija tražiti od državne vlasti da se oni zakonski definišu.

“Našim propisima nije definisano šta je trkač, ko je trkač. Ako budemo participirali u radnom tijelu na državnom nivou za izmjene i dopune propisa, nastojat ćemo da se to pitanje reguliše. Čini nam se da je švicarski model za definisanje najprihvatljiviji”, rekao je.

Podsjećamo, današnja hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo posvećena (ne)sigurnosti u saobraćaju nakon što je u nedavnoj saobraćajnoj nesreći usmrćena 25-godišnja Azra Spahić.

Radio AS