Naida Hota Muminović: Nema ukidanja nijednog predmeta niti naziva bosanskoga jezika

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović reagovala je zbog navoda o promjeni naziva predmeta Bosanski jezik i književnost u Izražavanje i stvaralaštvo.

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da u prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost te Srpski jezik i književnost preimenuje u Izražavanje i stvaralaštvo oglasila se i ministrica nadležnog ministarstva poručivši da se radi o dezinformaciji.

Ona je putem svog Facebook profila poručila da nema ukidanja nijednog predmeta.

“Nema ukidanja predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnosti, Srpski jezik i književnost! Nazivi svakog predmeta vidljivi su kao i do sada”, poručila je.

U međuvremenu su se oglasili i iz Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, proučivši da se nadaju da informacije koje s epojavljuju nisu tačne i da odnosno da najnovijom reformom osnovnoškolskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo nastavni predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost u prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole nije ukinut ili zamijenjen nastavnim područjem Izražavanje i stvaralaštvo ili suštinski integriran u ovo nastavno područje.

Radio AS