Najavljen sportsko-muzički spektakl na Ilidži: Golubica s Vratnika doletjet će na Stojčevac

Otvaranje obnovljenog izletišta Stojčevac i ljetne turističke sezone u Kantonu Sarajevo, koje je zakazano za 25. juni, obilježit će humanitarna trka Stojčevac 5K i besplatni koncert grupe Hari Mata Hari.

Turistički potencijali općine Ilidža odavno su poznati, a oni će se sasvim sigurno dodatno razvijati s obnovom jedne od njenih prepoznatljivih zelenih oaza.

“Stojčevac je jedan o simbola općine Ilidža, a svi dobro znaju kako je on izgledao godinama unazad i koliko je bio zapušten. Mislim da sada napokon imamo jedan adekvatno uređen prostor koji može pružiti sjajan ugođaj svim građanima Kantona Sarajevo, ali i posjetiocima i turistima na području Ilidže”, kazao je Tarik Stambolić, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža, koji je ujedno i otvorio press konferenciju koja je organizovana upravo povodom cjelodnevnog programa na Stojčevcu 25. juna ove godine.

O značaju Ilidže kao turističke destinacije za turizam Kantona Sarajevo, ali i države Bosne i Hercegovine govorio je Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Drago mi je da je načelnik Muzur sa saradnicima pozicionirao Ilidžu na ono mjesto na kojem ona sa svim svojim turističkim potencijalima i zaslužuje biti. Ponosan sam što jedna pozitivna priča kreće iz općine koja ima najveći broj noćenja, a siguran sam da će ovaj spoj kulture i sporta dati prave rezultate”, naglasio je Magoda.

Načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, naglasio je da su mnogi ranije maštali i sanjarili o ovakvim događajima na Ilidži.

“Veliki je ovo dan za Općinu Ilidža. Dugi niz godina mi smo sanjali da ćemo jednog dana ponovo vratiti Ilidžu na puteve stare slave, kada je riječ o kulturi i sportu. Ilidža je regionalno bila prepoznatljiva po tim sadržajima, bili smo prepoznatljivi po velikim sportistima i na Ilidži imamo olimpijske i svjetske medalje kada je riječ o kolektivnim, ali i pojedinačnim sportovima. Velike regionalne zvijezde, koje su svoje muzičke karijere počinjale na Ilidži, često po dobru spominju našu Ilidžu”, rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Više od 27 godina lokalitet Stojčevca je bio prepušten sam sebi, naglasio je Muzur, te kazao kako je popularno izletište više ličilo na deponiju smeća nego na pravu oazu podno Igmana.

“Za manje od godinu i po uspjeli smo Stojčevac vratiti tamo gdje on treba da bude. Kao kruna i kao nekakvo zvanično otvaranje Stojčevca kao nove turističke destinacije u sklopu Kantona Sarajevo ali i Bosne i Hercegovine napravit ćemo sportsko-zabavni program koji smo pripremili za 25. juni. Prva trka koja će biti u ovom obliku na području općine Ilidža održat će se na Stojčevcu i prema informacijama koje imamo do sada očekujemo da će biti najmasovnija koja je do sada organizovana, dok smo kao šlag na tortu birali najbolje, a to će definitivno biti koncert našeg Harija Mata Harija”, dodao je Muzur i najavio da će koncert regionalne zvijezde biti istinski spektakl koji će biti najbolja najava svega onoga što će u budućnosti uslijediti, te se zahvalio Turističkoj zajednici za svu dosadašnju podršku.

Želja je da Stojčevac bude lokalitet i izletište na kojem će se okupljati i odmarati porodice, na kojoj će mladi i sportisti moći upražnjavati svoje trenažne procese i aktivnosti, a načelnik Muzur je poručio kako je posve logično da se ljetna turistička sezona otvori upravo na Ilidži zbog statističkih parametara iz prethodnih godina kojima je teško parirati.

Nastup Harija Mata Harija bit će prvi koncert na otvorenom poslije dugo vremena, a zbog problema koji je prouzrokovala pandemija koronavirusa. Poznati pjevač i sam je kazao kako lokalitet Stojčevca i kod njega lično budi jake emocije.

“Koliko god ovaj press bio ekskluzivan, već deset dana grad bruji o koncertu koji će se održati na Stojčevcu. Velike stvari se izgleda ne mogu sakriti, a čak su me i u Zagrebu pitali je li istina da se u Sarajevu planira veliki događaj? Kad kažeš bilo gdje u regiji Ilidža, ljudi znaju, jer o Ilidži su pjesme pjevane. Zanimljivo da će golubica s Vratnika doletjeti na Stojčevac, koji je bio moj izbor u mladosti, tamo nekad 80-ih godina prošlog stoljeća. Kad sam želio odmor, promjenu i užitak, tada sam išao na Stojčevac”, rekao je Hari Mata Hari, te dodao:

“Mi se bojimo da na koncertu ne bude preko deset hiljada ljudi, ali izgleda da će to biti ipak više i iza mene će stajati ekipa koja je dolazila u Sarajevo samo u slučaju najvećih događaja”, rekao je.

Prodekan za nastavu Fakulteta za sport i tjelesni odgoj univerziteta u Sarajevu, Eldin Jelešković, i bivši uspješni karate reprezentativac Bosne i Hercegovine, Dino Tabaković, govorili su o važnosti humanitarne trke Stojčevac 5K.

“Počastvovan sam što ću kao stanovnik Ilidže imati priliku da učestvujem u jednoj trci kakva je Stojčevac 5K. Kroz svoje karijere i obrazovanje stekli smo različita zvanja, znanja i titule, ali je poseban izazov raditi nešto u društvenu korist”, naglasio je Jelešković, poznati bh. trener koji je istrčao i dva full Iron Mana.

Dino Tabaković je naglasio da je sretan što je dio jednog ovakvog projekta, te je kazao kako Ilidža ima izuzetne potencijale kada je riječ o trkama, ali da ni oni koji se odnose na brdski biciklizam i još neke outdoor aktivnosti nisu ništa slabiji.

Tabaković je kazao kako se do danas za učešće u humanitarnog trci Stojčevac 5K prijavilo više od 360 trkača, te da prijave traju do 17. juna.

“Ovo će definitivno biti jedna od najmasovnijih trka 5K, a trenutno pored broja koji je Dino Tabaković već spomenuo, vrijedi naglasiti kako imamo prijavljene takmičare iz šest zemalja. Naša je želja da Ilidžu pozicioniramo na mapi zdravih stilova života i uspješne organizacije kulturnih i sportskih manifestacija – poručio je direktor Kulturno sportskog i rekreacionog centra, Haris Topalović, koji je dio organizacionog tima iz kojeg su poručili kako svi zainteresovani sve informacije mogu dobiti putem profila Stojčevac 5K na društvenim mrežama (Facebook i Instagram), kao i putem e-mail adrese stojcevac5k@gmail.com.

Radio AS