Nepoznato lice posjeklo stablo staro 40 godina na Dobrinji

Da vandali u Sarajevu ne miruju ni za vrijeme novogodišnjih praznika, potvrđuje nam primjer iz naselja Dobrinja, u kojem je nepoznato lice posjeklo 40 godina staro stablo lipe.

Kako su saopštili iz KJKP “Park”, stablo lipe očito je nekome smetalo pa je iskoristio vrijeme praznične pauze i “gužve” da ga posiječe i u potpunosti uništi, te takvog uništenog ostavi na travnjaku i pješačkoj stazi.

“Pregledom stanja na terenu pronašli su ga radnici ekipa preduzeća Park i o svemu je Parkova jedinica komunalnih redara sačinila službenu zabilješku koja će biti proslijeđena Komunalnom inspektoratu, a obaviještene su i druge nadležne službe. Međutim ponovo kao i u dosadašnjim situacijama uništavanja stabala i javnih zelenih površina karakteristično je to da niko iz okolnih zgrada niti je vidio niti je čuo nešto, pa čak ni sječu odraslog stabla pilom, a kamo li njegovo rušenje i pad na travnjak i betonsku stazu”, kazali su iz KJKP “Park”.

Smatraju da je karakteristično i to da su to uvijek stabla u blizini frekventnih saobraćajnicu “koja očito smetaju i zaklanjaju pogled.”

“Stablo je bilo zdravo, krošnja ispravna i cjelovita, a pretpostavka je da je upravo takva i bila smetnja. Prilikom dolaska naših ekipa na teren, kao i u ranijim sličnim slučajevim dešava se isto, a to je da niko ništa ne zna i niko čak nije ni čuo pad i obaranje stabla, tako da je za sada i ovaj počinilaca neidentifikovan. Materijalna šteta je ogromna, jer se radi o stablu koje je javno dobro, koje je njegovano i održavano blizu 40-ak godina, kao i zelenilu na čiji se nedostatak svi žale, traže sadnju i uvijek su spremni kritikovati, ali ne i sarađivati, čuvati, ukazati. Divimo se ljudima, građanima koji su spremni pokloniti stabla svome gradu, izdvojiti vlastiti novac, svi hvalimo njihove postupke, a na žalost samo su rijetki spremni ukazati i na potpuno suprotne postupke vandala kojima ni odrasla stabla nisu prepreka kada žele uništiti, oskrnaviti i nanijeti štetu svima nama, jer stabla na javnim zelenim površinama javno su dobro svih nas i u njihovu sadnju, održavanje, njegu i zaštitu, te rad uložen je novac svih nas”, kazali su.

Dodaju da su ta stabla pluća našega grada i urbani ambijent čine potpunijim.

“Ekipe Parka uklonit će ostatke stabla sa travnjaka, međutim šteta načinjena zelenilu u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod br. 18 neće na taj način biti minimalizirala, a oni koji je čine, zbog naše nesaradnje i neprijavljivanja, mogli bi i nastaviti svoje navike i u novoj godini”, zaključili su iz KJKP Park.

Radio AS