Neprofitnim organizacijama 50.000 KM za sufinansiranje projekata od značaja za promociju kulturnog identiteta i starih zanata

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sporazume sa predstavnicima neprofitnih organizacija i udruženja koje će u narednom periodu implementirati sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 KM za sufinansiranje i realizaciju projekata od značaja za afirmaciju i promociju kulturnog identiteta i starih zanata.

Ovom prilikom istaknuto je kako je resorno ministarstvo prethodno provelo javni poziv za dodjelu sredstava ovim organizacijama i udruženjima za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata, izložbi i sajmova, koji također značajno doprinose razvoju turizma.

Nakon provedene procedure, izabrani su korisnici navedenih sredstava, te je donesena odluka kojom se utvrđuje lista dobitnika sredstava, kao i iznosi sredstava za tri neprofitne organizacije, čiji su projekti zadovoljili uvjete javnog poziva.

S tim u vezi, sporazume se preuzeli predstavnici rekreativnog udruženja ”Planinski konj” za sufinansiranje projekta ”Terapijsko jahanje u vrijeme pandemije za osobe sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom”, Asocijacije za razvoj i stvaranje ideja budućnosti ”NEOCOR” za sufinansiranje projekta ”Zanat v2.0” i Udruženja za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije ”Sahan” za sufinansiranje projekta ”Bazar ženskog poduzetništva”.

Nermina Đogić, predsjednica udruženja “Planinski konj” istakla je da im je sufinansiranje terapijskog jahanja za osobe s poteškoćama u razvoju od iznimnog značaja i vjetar u leđa da nastave s ovim društveno korisnim projektom inkluzije i socijalizacije osoba s teškoćama u razvoju, posebno djece kojima, kako kaže, ova terapija olakšava uključenje u svakodnevni društveni život. 

Istakla je i da je interes za ovaj vid terapije veliki, te da roditelji dovode djecu redovno, neovisno o vremenskim uvjetima. 

Predsjednica udruženja „Sahan“ Fikreta Nazifović također je kazala da im ova sredstva mnogo znače jer im omogućavaju nastavak podrške u obezbjeđivanju redovnih prihoda nezaposlenim ženama, ženama u trećoj životnoj dobi, ali i onima u stanju socijalne potrebe, samohranim majkama i drugim ranjivim kategorijama. 

Premijer KS Edin Forto, koji je prisustvovao ovom događaju, je sa ministrom Delićem pohvalio ove društveno korisne projekte. Oni su, ovom prilikom, istakli kako će i u budućnosti iznaći načina da se projekti ovog tipa podrže, obzirom da su fokusirani na podršku ranjivim kategorijama našeg društva.   Projekt „Zanati v2.0“

Asocijacije za razvoj i stvaranje ideja budućnosti ”NEOCOR”, kako je istakao predsjednik Mersel Bujak, ima za cilj održivu i kvalitetnu promociju starih zanata i njihovu sinergiju s modernim kreativnim industrijama.  

“Jedan od primarnih ciljeva je kreirati kolekciju proizvoda starih zanata koja će biti dostupna na digitalnim platformama”, istakao je Bujak.

Radio AS