Nove perspektive za obrazovanje u Kantonu Sarajevo: Opremljeno 66 kabineta hemije, fizike i biologije

U protekloj godini su u Kantonu Sarajevo opremljeni kabineti biologije, hemije i fizike u 66 osnovnih škola, te je izvršena modernizacija i opremanje kuhinja u 35 škola, istakla je ministrica obrazovanja Naida Hota Muminović.

U Kantonu Sarajevo obrazovni sistem prolazi kroz značajne promjene usmjerene ka stvaranju inkluzivnog, modernog i tehnološki naprednog okruženja za učenike i nastavni kadar. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo inicira ključne reforme kako bi podiglo kvalitetu obrazovanja na novi nivo. 

“U protekloj godini, radili smo na stvaranju boljih uslova za učenje, razvijali programe koji podržavaju rast svakog učenika i otvarali vrata novim mogućnostima za generacije koje će oblikovati sutrašnji svijet. Svi projekti i inicijative koje smo pokrenuli vođeni su vizijom razvoja obrazovnog sistema u skladu s potrebama 21. vijeka”, kaže ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović. 

Jedna od njih je koncept ishoda učenja koji je fokusiran na rezultate koje učenici trebaju postići tokom svog obrazovanja, saopćeno je iz Ministarstva.

“Umjesto tradicionalnog naglaska na nastavi i memorizaciji informacija, koncept ishoda učenja potiče razvoj ključnih kompetencija i vještina, čime buduće generacije bolje pripremamo za svijet koji se neprestano mijenja”, ističe Hota-Muminović. 

Ministarstvo je odgovorilo i na rastući izazov sigurnosti djece u digitalnom okruženju, te izmjenama pravilnika omogućili prepoznavanje učenika u riziku, potencijalnih žrtava nasilja u digitalnom prostoru, te faktora koji mogu ukazivati na to da je učenik potencijalna žrtva trgovine ljudima. Iniciran je i opsežan projekat nabavke informatičke opreme za osnovne i srednje škole u vrijednosti od 2.700.000 KM.

“U potpunosti smo digitalizirali proces upisa djece u predškolske ustanove i pojednostavili kanale komunikacije s roditeljima”, objasnila je Hota-Muminović.

U rekonstrukciju i nabavku opreme za škole u godini koja se bliži kraju izdvojeno je više od 9,5 miliona KM.

“Istaknula bih projekat opremanja kabineta biologije, hemije i fizike u 66 osnovnih škola kao i modernizaciju i opremanje kuhinja u 35 škola, čime smo otpočeli proces razvoja higijenskih vještina, stavova i zdravih navika učenika. Sve su to aktivnosti koje radimo s ciljem stvaranja sigurnijeg, funkcionalnijeg i estetski prijatnijeg okruženja za naše učenike”, objašnjava Hota-Muminović. 

Programi poput “Od rata do mira” kao i škole planinarstva, skijanja i plivanja, obogaćuju učenje izvan učionica, potiču fizički kao i razvoj kulture sjećanja među učenicima.

Dodatne teme planirane za školsku 2023./2024. godinu, signaliziraju dugoročnu predanost stvaranju obrazovnog sistema koji potiče kvalitetu i izvrsnost. 

“Pitanje psihofizičkog zdravlja djece, prosvjetnih radnika i roditelja, Ministarstvo postavlja visoko na ljestvicu tema i prioriteta. Svjesni smo odgovornosti koja nam je povjerena, zato radimo sve što je u našoj moći s velikom radošću zbog svakog koraka koji pravimo i planiramo zajedno poduzeti prema unapređenju obrazovanja u našem društvu”, ističe Hota-Muminović.

(FENA)

Radio AS