Novi certificirani program za predškolski odgoj

Svečana promocija programa necikličnog obrazovanja pod nazivom “Prekvalifikacija za rad u predškolskom odgoju i obrazovanju” danas je održana u Kantonu Sarajevo.

Program necikličnog obrazovanja namijenjen je za bachelore, magistre ili profesore razredne nastave, te za bachelore, magistre ili profesore pedagogije, a po završetku polaznici stiču certifikat kojim se potvrđuje da su završili certificirani program „Prekvalifikacija za rad u predškolskom odgoju i obrazovanju“.

Svečanoj promociji prisustvovala je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Senada Salihović kao i predstavnice Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – prof.dr. Mirela Omerović i prof.dr. Jasmina Bećirović-Karabegović.

“Mi se u obrazovnom sistemu već dugi niz godina borimo s određenom deficitarnošću kada su u pitanju neki predmeti. Vjerujemo da ćemo narednih godinu dana napraviti ozbiljan akcioni plan kako da se ovim pozabavimo. U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje imenovali smo i koordinatoricu koja će izraditi akcioni plan kako bismo osmislili cijelu strategiju za naredno desetljeće koja će nam biti pomoći da se suočimo s ovim izazovima.

Ovaj proces zahtijeva saradnju sa svim zainteresiranim stranama, prije svega s akademskom zajednicom i srednjoškolcima koji biraju fakultete, moramo raditi i na promociji nastavničkog poziva, te kreativno osmišljavati studijske programe koji će biti atraktivni.

Ovaj program ne samo da će poboljšati konkurentnost na tržištu rada, već će također doprinijeti unapređenju kvalitete predškolskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Konkurs za upis na program dostupan je na web stranicama Univerziteta u Sarajevu i Pedagoškog fakulteta, te koristim priliku da pozovem sve zainteresovane pojedince da se aktivno uključe u proces prekvalifikacije, kako bi stekli stručna znanja i vještine potrebne za rad u području predškolskog odgoja i obrazovanja”, istakla resorna ministrica Hota-Muminović.

Dodala je da je ovo dodatni korak naprijed ka uspostavljanju efikasnog rješavanja kadrovskih problema s kojima se suočavaju predškolske ustanove u Kantonu Sarajevu.

“Mi dalje nastavljamo posvećeno i kontinuirano raditi na unapređenju stanja u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja“, zaključila je ministrica Hota-Muminović.

Nosilac ovog programa je Pedagoški fakultet Sarajevo, a u njegovoj izradi učestvovao je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. Program je prošao kroz sve relevantne akademske procedure, kako bi se osigurala njegova validnost kao dodatnog obrazovnog programa.

“S obzirom na to da ovaj projekat prekvalifakcije spada u domen cjeloživotnog obrazovanja mislim da je to trenutno na tržištu Kantona Sarajeva i čitave FBiH jako važan segment, jer su to neki evropski tokovi u obrazovanju i potrebama tržišta rada koji su se prepoznali kao veoma važni. Nadam se da će ovaj pilot projekt preuzeti i neke druge visokoškolske institucije u dogovoru s resornim ministarstvima, kako bi kopirali ovakav princip obrazovanja i projekt prekvalifikacije u skladu s potrebama tržišta”, naglasila je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Mesihović.

Radio AS