Novi uspjesi: Matematičarke izvanrednim rezultatima daju primjer vrijednosti kojima težimo kao društvo

Na 13. evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke (EGMO 2024), održanoj  u Gruziji proteklog mjeseca, učenica Asja Ćatić osvojila je srebrenu medalju, učenica Emina Hasanbegović bronzanu medalju, dok su počasne pohvale osvojile učenice Sara Smajić i Ilma Čeljo. 

Tim povodom, danas su ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović ugostile bosanskohercegovački olimpijski tim, njihove lidere Zenana Šabanca i Amara Kurića, te profesoricu Senadu Kalabušić. 

Ministrica Hota-Muminović naglasila je da rezultati ovih učenica na pravi način oslikavaju vrijednosti kojima se institucionalno teži.

“Zahvaljujem se našim matematičarkama, njihovim sjajnim liderima, nastavnicima, ali i roditeljima. Vrhunskom stručnošću, timskim radom, posljedično postignutim rezultatima oni nam pružaju eklatantan primjer izvrsnosti i vrijednosti kojima težimo. Institucionalno, mi smo prije tri godine uveli i vrijedne novčane nagrade za učenike koji se iskažu na domaćim i međunarodnim takmičenjima, s ciljem njihove dalje motivacije, ali i da im pokažemo da se predan i istrajan rad isplate i vrednuju u našem društvu. Ove učenice nas iznova oduševljavaju svojim uspjesima. Da se podsjetimo, Asja Ćatić je i prošle godine osvojila srebrenu medalju, dok su Sara Smajić i Ilma Čeljo osvojile bronzane medalje”, izjavila je resorna ministrica, te im poželila sreću i uspjeh pri daljem radu.

Tim Bosne i Hercegovine otputovao je na ovogodišnju Evropsku matematičku olimpijadu za djevojke (EGMO 2024) u organizaciji Udruženja matematičara, uz finansijsku podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Radio AS