Novim zakonom u KS predviđene kazne za nepropisno parkiranje do 1.200 KM

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo predviđa novčane kazne za naročito drsko ponašanje koje se ogleda u nepropisnom zaustavljanju i parkiranju automobila na trotoarima i pješačkim stazama. Novčane kazne se kreću od 400 do 1.200 KM.

U izjavi za Klix.ba, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica je objasnio šta se tačno misli pod “drskim ponašanjem” te na kojim mjestima u gradu se planira stati ukraj nepropisnom zaustavljanju i parkiranju automobila.

Naglasio je da kazne za nepropisno parkiranje automobila podliježu sankcijama koje se ne odnose na ova novi zakon.

“Ovaj dio zakona se odnosi upravo na ona ponašanja koja ukazuju na drsko i bezobzirno ponašanje. Možete pretpostaviti situaciju da se neko parkira u Ferhadiji ili se popne na trotoar u ulici Titova ili tome slično, to su ta ponašanja gdje je takvo ponašanje drsko i bezobzirno kod prekršioca”, rekao nam je Katica.

Dodaje da predloženi član zakona sankcioniše prekršioca na osnovu njegove bahatosti i bezobritnosti te da se zakon ne odnosi na nepropisno parkiranje kod, primjera radi, u blizini određenih stambenih i slično te da se sankcije po tom osnovu izriču već važećim zakonskim propisima.

“To se ne odnosi na taj dio, primjenjuju se zakonski propisi koji nisu dio zakona koji mi predlažemo. Ovo se dakle odnosi samo na drsko i beobzitno ponašanje koje je novi oblik i parkira se na ono mjesto gdje to očigledno nije moguće”, objašnjava Katica.

Katica je putem Facebooka naveo da je tekst novog zakona produkt iskustava, policijske prakse i sugestija građana.

“Jedan od čestih problema s kojim smo se susretali je nepropisno zaustavljanje i parkiranje motornih vozila na javnom mjestu, trotoarima i pješačkim stazama. Ovakav vid parkiranja predstavlja ništa drugo do drsko i bezobzirno ponašanje, te će se isti tretirati novim zakonom. Stajemo u kraj bahatim pojedincima koji ugrožavaju sigurnost naših građana”, napisao je Katica.

(Klix.ba)

Radio AS