Novo rukovodstvo Skupštine KS najavilo produktivnost rada, prioritet reforme u više oblasti

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo danas je izabrano novo rukovodstvo. Za predsjedavajućeg je izabran Elvedin Okerić (Narod i pravda), a njegovi zamjenici su Vibor Handžić (Naša stranka), Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) i Danijela Kristić (Narod i pravda). 

Okerić je nakon imenovanju zahvalio kolegama na povjerenju te naglasio da će se truditi da budu najaktivniji i najproduktivniji parlament u državi BiH.   

Ocijenio je da je kantonalna skupština u proteklom periodu sinhroniziranim radom s Vladom KS ostvarila vrhunske rezultate u svim segmentima društva.  

“Jako je puno problema da bi mogli kazati da smo uspjeli samo za dvije godine riješiti sve probleme građana KS, ali ono što možemo obećati je da ćemo se u narednom periodu, već od januara 2023. godine kada počnu prve sjednice Skupštine KS, truditi da nastavimo rad”, kazao je Okerić u izjavi za medije. 

Kako je podsjetio, za nepune dvije godine imali su 54 zasjedanja i razmatrali 74 zakona, a to, kazao je, govori o opredjeljenju politika u Skupštini i Vladi KS. 

Zamjenici predsjedavajućeg Supštine Kristić, Stojanović i Handžić obećali su da će skupštinsko rukovodstvo nastaviti raditi jednako dobro kao i prije i još bolje u interesu građana KS. 

Pred njima su, kako su rekli, prioritetne reforme u oblasti zdravstva, privrede, saobraćaja, obrazovanja.

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Mahir Dević kazao je da će ta stranka biti konstruktivna i jaka opozicija u Skupštini KS. Sarađivat će i donositi zakone, istakao je, te će se kao opozicija truditi da rade najbolje što mogu u interesu građana. 

“A to će zavisiti od plana i programa rada Vlade i Skupštine KS”, izjavio je Dević te izrazio nadu da će u naredne četiri godine KS postići bolje efekte za građane nego što je bilo u prethodne četiri. 

Kako bi se formirala nova Vlada KS, klubovi stranaka trebaju dostaviti predsjedavajućem prijedlog za mandatara Vlade, koji će potom dostaviti prijedlog ministara.

Po najavi Okerića, to se može očekivati krajem decembra ili početkom januara naredne godine. 

FENA

Radio AS