NUB BiH obilježio 77 godina rada u misiji kulture, obrazovanja i nauke

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine je 77. godišnjicu kontinuiranog rada i postojanja te ujedno i Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH obilježila svečano, promocijom publikacije “NUBBiH 76 godina u misiji kulture, obrazovanja i nauke”, te izdanjem malog biografskog leksikona “160 godina bosanskohercegovačkih naučnika/naučnica”. 

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina je, uz dobrodošlicu gostima svečanosti – profesorima, akademicima, članovima, ministrici za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Aleksandri Nikolić, pomoćniku federalnog ministra obrazovanja i nauke Jasminu Brankoviću, ukazao na važnost NUB-a BiH – institucije koja je već 77 godina u misiji kulture, obrazovanja i nauke. 

Podsjetio je da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH spaljena u zgradi Vijećnice 1992.godine. Iako je institucija kulture od državnog značaja, NUB BiH nema riješen pravno-finansijski status, a kako je Ovčina podsjetio, bespravno je istjerana iz Vijećnice i smještena u neuslovnu zgradu kasarne, sada Kampusa UNSA. 

Ipak, naglasio je, kolektiv NUB-a BiH ostaje u misiji čuvanja i promoviranja onoga što je neupitna zajednička vrijednost. 

“Dobro opremljena biblioteka može uvesti čitatelje u mnoge nove svjetove i pomoći im da postanu informiraniji građani. Biblioteke su također izvrsni prostori zajednice gdje se ljudi mogu okupiti kako bi razmjenjivali ideje i zajedno učili i dolazili do novih znanja. Specijalne zbirke NUB-a BiH su nacionalni spomenik države BiH, što je naš ponos, ali i obaveza i odgovornost”, kazao je Ovčina. 

NUB BiH, dodao je, aktivno učestvuje u razvoju i promociji informaciono-bibliotečke djelatnosti. 

U tom smislu je ministrica Nikolić kazala da danas u digitalnom dobu biblioteke trebaju da budu epicentar medijsko-informacijske pismenosti, te da svaki pojedinac mora biti svjestan, odnosno, pismen medijski i informacijski da bi mogao dati vlastiti doprinos izgradnji kvalitetnog društva. 

“Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje KS pripremilo je, a Vlada usvojila Strategiju za razvoj medijsko-informacijske pismenosti u obrazovanje, i upravo smo bibliotekama dali strateško mjesto, pozicionirali ih kao epicentar svih događanja”, kazala je Nikolić, te izrazila nadu da će to omogućiti jačanje kapaciteta biblioteka kako bi dobile mjesto koje su u društvu imale. 

I profesor Branković je naglasio da su biblioteke jednako važne za obrazovanje te nauku i istraživanje, ali i za opću kulturu, te da je to nešto na čemu se mora raditi, posebno kada živimo globalnu eru digitalizacije. 

“U čitav konglomerat digitalizacije društva uvodi se novi pojam – digitalni humanizam. Sve što se radi na planu digitalizacije mora biti u funkciji čovjeka i u funkciji njegove dobrobiti, a samim tim i u funkciji dobrobiti društvene zajednice”, kazao je Branković. 

Sa današnje svečanosti je poručeno da će zajedničkim naporima nastojati u narednom periodu da što više doprinesu ostvarenju cilja – digitalizacija društva i medijsko-informacijska pismenost građana BiH. 

Radio AS