Obavit će se aviosnimanje još četiri katastarske opštine na Ilidži

Načelnik općine Ilidža Nermin Muzur je održao sastanak sa predstavnicima Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a na kojem su dogovoreni detalji oko nastavka realizacija projekta obnove premjera na području općine Ilidža.

Krajem prošle godine obavljeno je snimanje katastarske općine Vlakovo čime je zvanično krenula obnova premjera snimanjem. Ilidža je time nakon 30 godina postala prva općina u Federaciji BiH koja je počela obnovu premjera.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, potpisali su Sporazum kojim je dogovoren nastavak radova na obnovi premjera.

“U Općini Ilidža opredijeljeni smo na potpunu saradnju s najvišim nivoima vlasti, a sve kako bi unaprijedili našu lokalnu zajednicu. S obzirom na činjenicu da su na području katastarske općine Vlakovo, odakle je i krenuo ovaj historijski projekt, u toku završne radnje na obnovi premjera, vrijeme je da kroz novi Sporazum osiguramo sredstva i definišemo dinamiku radova u sljedeće četiri katastarske općine,” rekao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Kroz obnovu premjera aviosnimanjem će u narednom periodu biti obuhvaćene katastarske općine Hrasnica, Butmir, Blažuj i Osjek.

Načelnik Muzur je naglasio da je značaj ažuriranih javnih evidencija o nekretninama osnova za dugoročni razvoj, posebno zbog potrebe rješavanja problema s kojima su susreću građani.

Obnova premjera stvara pretpostavke i za adekvatnije prostorno planiranje, bolje upravljanjem građevinskim zemljištem ali i drugim resursima lokalne zajednice.

Građanke i građani Ilidže, koji posjeduju nekretnine u četiri navedene katastarske općine, bit će informisani o potrebi obilježavanja granica svojih posjeda u cilju aviosnimanja koje je planirano.

Saradnja građana, kao i samo obilježavanje je ključno kako bi se ovaj projekt uspješno realizovao, a Općina Ilidža će osigurati potrebni materijal za obilježavanje, kako građani ne bi bili izloženi troškovima za realizaciju ovih aktivnosti.

Radio AS