Obilježavanje Zlatnog septembra, mjeseca podizanja svijesti o raku kod djece

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine nizom aktivnosti obilježava Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o raku kod djece.

“Ovo neće biti običan Zlatni septembar. Ovo je mjesec kada trčimo trku života, kada će cjelokupna društvena zajednica iskazati svoju solidarnost sa djecom oboljelom od raka. Vrijeme kada ćemo svi imati priliku pokazati svoju podršku i poslati snažnu poruku našim mališanima, a to je da nisu sami, da smo spremni stati uz njih u najvećoj trci, onoj za život”, saopšteno je iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od rak””.

Iz Udruženja navode da su u septembru planirali mnogo aktivnosti jer žele ovaj septembar obojiti u zlatno i podići svijest društva.

“Započet ćemo ga u zlatnom tonu 1. septembra postavljanjem štanda ispred Sarajevo City Centra (SCC-a) u periodu od 10.00 do 22.00 sata. Naše mladiCe – mladi liječeni od raka će svojim primjerom, ali i promotivnim materijalom podizati svijest o raku kod djece. Na štandu će se moći naći i majice Zlatni krug, koje su ujedno ulaznica za humanitarnu trku/šetnju u Visokom, a donacijom za majice građani mogu pružiti podršku najhrabrijim mališanima na njihovom putu do pobjede i bez učešća u trci/šetnji”, poručili su iz Udruženja.

Istog dana u večernjim satima, u periodu od 21.00 do 00.00 sati, sada već tradicionalno, biće osvijetljene važne građevine i znamenitosti u Bosni i Hercegovini u zlatnu boju.

Ove godine zlatni će postati Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu i Stari Most u Mostaru, navodi se u saopćenju Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Radio AS