Obuka novosarajevskih učenika iz protivpožarne zaštite, pružanja prve pomoći i djelovanja u kriznim situacijama

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo, u saradnji s Vatrogasnim društvom “Novo Sarajevo 1934”, Općinskom organizacijom Crveni križ Novo Sarajevo i Gorskom službom spašavanja – stanica Sarajevo, i ove godine organizuje obuku učenika osnovnih i srednjih škola na području općine Novo Sarajevo iz protivpožarne zaštite, pružanja prve pomoći, zaštite i spašavanja u kriznim situacijama izazvanim zemljotresom i vježbu evakuacije. 

Prva obuka realizovana je krajem marta mjeseca u OŠ “Čengić Vila”, nakon čega su kroz obuku prošli i učenici OŠ “Grbavica I”. 

Učenici imaju prezentaciju iz protivpožarne zaštite, pružanja prve pomoći, zaštite i spašavanja u kriznim situacijama izazvanim zemljotresom. Nakon toga, uključi se sirena za opasnost te se učenici u pratnji učitelja i nastavnika evakuišu u dvorište škole.

Planirano je da kroz ovaj projekat prođu svi učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Novo Sarajevo, odnosno oko 7.900 učenika.

Sve do polovine maja ove aktivnosti će se realizovati i u ostalim osnovnim i srednjim školama na području ove lokalne zajednice.

Radio AS