Od 1. aprila dužnost predsjednika CIK BiH obavljat će Suad Arnautović

Od petka, 1. aprila, dužnost predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine obavljat će Suad Arnautović.

Kako je saopćeno, Centralna izborna komisija BiH je na danas održanoj sjednici provela proceduru izbora predsjednika Centralne izborne komisije BiH iz reda bošnjačkog naroda, a sjednici su prisustvovali svi članovi CIK-a.

Nakon provedene procedure, Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa Poslovnikom o radu donijela odluku da će dužnost predsjednika CIK BiH od 1. aprila do 31. decembra 2023. godine obavljati Suad Arnautović.

U skladu sa članom 2.6 Izbornog zakona BiH predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se iz reda članova Centralne izborne komisije BiH. Po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec.

Aktualni predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar zahvalio je kolegama na doprinosu da mandat predsjednika uspješno privede kraju u izuzetno izazovnom vremenu, od 1. jula 2020. godine do danas.

Arnautović je zahvalio na ukazanom povjerenju i ukratko iznio programski okvir svog budućeg predsjedavanja Centralnom izbornom komisijom BiH. Na prvom mjestu je organizacija i provedba Općih izbora 2022. godine i poštivanje svih rokova utvrđenih Izbornim zakonom BiH.

Suad Arnautović preuzima dužnost predsjednika Centralne izborne komisije BiH u petak, 1. aprila, 2022. godine, saopšteno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Radio AS