Od ove godine sve porodilje u Novom Sarajevu imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Općina Novo Sarajevo od ove godine uvela je novu vrstu podrške porodiljama s područja ove lokalne zajednice.

Radi se o jednokratnoj pomoći za sve porodilje po rođenju prvog, odnosno drugog djeteta u iznosu od po 100 KM, saopćeno je iz Općine.

Pravo na ovu vrstu pomoći porodilje ostvaruju bez podnošenja zahtjeva, a po ostvarivanju prava na porodiljsku naknadu putem nadležne Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica. Novi Pravilnik za jednokratnu pomoć svim porodiljama na snazi je od januara 2024. godine, tako da je isplata do sada izvršena na tekuće račune 33 porodilje u iznosu od 100 KM. Isplatom su obuhvaćena djeca rođena od 1.1.2024. godine.

Općina Novo Sarajevo već godinama dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć porodiljama po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta u iznosu od po 500 KM, a ovo pravo se ostvaruje podnošenjem zahtjeva nadležnoj Službi.

Navedeni projekti realiziraju se sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire, ali ujedno predstavljaju i finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. U Budžetu Općine za 2024. godinu za jednokratnu pomoć svim porodiljama planirano je 70.000 KM, dok je za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta planirano 45.000 KM.

Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje Općina dodjeljuje iznos od 2.000 KM za do tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, a za ove namjene u Budžetu za 2024. godinu planirano je 30.000 KM, navedeno je u saopćenju.

Radio AS