Odluka o proglašenju ambasadora Palestine Počasnim građaninom KS na sjednici 24. aprila

Odluka o proglašenju ambasadora Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqa N.M. Namoore počasnim građaninom Kantona Sarajevo bit će razmatrana na sjednici Skupštine koja je zakazana za 24. april. 

Na dnevnom redu su odluke o dodjeli plaketa Kantona Sarajevo akademiku Dževadu Jahiću, Samiri Hurem, Josipu Pejakoviću, Zlatanu Fazliću Fazli, Mirsadu Terziću i Ismailu Barlovu te Udruženju boraca-maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92–95. Kantona Sarajevo, muzičkoj grupi Mostar Sevdah Reunion, Udruženju “Think Pink – Zajedno smo jedno”, Institutu za historiju u Sarajevu, Lovačkom udruženju “Sarajevo”, akademiku prof. dr. Muhamedu Filipoviću, posthumno, akademiku dr. Ibrahimu Pašiću, posthumno, akademiku Hadžemu Hajdareviću, posthumno i Segmedini Srna-Bajramović, posthumno.

Među tačkama ove sjednice naći će se Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 20 godina, Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina – hitni postupak, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo te Nacrt zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Glasat će se i o programima rada javnih ustanova iz oblasti kulture za 2024. godinu: Narodno pozorište, Pozorište mladih,  MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Muzej Sarajeva, Kamerni teatar 55, Sarajevski ratni teatar – SARTR, sa finansijskim planom za 2024. godinu; Biblioteka Sarajeva, Historijski arhiv Sarajevo, Muzej “Alija Izetbegović”, Bosanski kulturni centar i “Collegium artisticum”.

Raspravljat će se i o Programu rada sa finansijskim planom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za 2024. godinu; zatim o Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Javne ustanove “Centar za napredne tehnologije u Sarajevu” kao i o Prijedlogu Odluke o donošenju Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalog čvrstog goriva u Kantonu Sarajevo za period 2023–2033. godine.

Radio AS