Okerić: Upozoreni smo da postoji opasnost urušavanja sigurnosnog sistema u KS

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić komentarisao je za TV Sarajevo rad policijskog komesara KS Nusreta Selimovića koji je prošle sedmice podnio ostavku.

Okerić je istakao kako je Vlada Kantona Sarajevo na zahtjev Uprave policije KS izdvojila 20 miliona maraka za nabavku materijalno-tehničkih sredstava, ali da, kako tvrdi, policijski komesar ništa od toga nije kupio.

“Sigurnosni sistem u KS je sigurno narušen. Da li će se on dalje narušavati ili će se to zaustaviti, ostaje da se vidi. To temeljim na zakonu koji eksplicitno kaže da policijski komesar svake godine činuje policijske službenike kada se ukaže prilika za takvo nešto. To se nije radilo više od tri godine”, istakao je Okerić.

Govorio je i o sastancima Komisije za sigurnost KS ističući kako su na sastancima članovi komisije raspravljali o tome da je nedopustivo da policijski službenici moraju sami sebi kupovati obuću i odore.

“Mi u ovom momentu imamo situaciju da komesar nema adekvatnu zamjenu. Od juna 2022. godine ta praznina traje, a procedura unapređenja u Upravi policije se privodi kraju i nadamo se da ćemo za deset ili 15 dana imati zakonsku mogućnost za zamjenu na Nezavisnom odboru”, najavio je Okerić.

Istakao je i kako je činjenica da u Upravi policije Kantona Sarajevo fali 800 službenika.

“Imamo kontinuirano upozoravanje na moguće urušavanje sigurnosnog sistema. On je realno ugrožen, ali trebamo ozbiljno pristupiti tome i ponuditi rješenja”, zaključio je Okerić.

Radio AS