Olimpijski muzej Sarajevo nominiran za nagradu EMYA 2023

Olimpijski muzej Sarajevo nominiran je za nagradu EMYA 2023 Evropskog muzejskog foruma (EMF), kao jedan od evropskih muzeja koji će konkurisati za nekoliko nagrada za najbolji muzej Europe – među kojima su glavna nagrada EMYA, te nagrada Vijeća Evrope.

“Nominacije za prestižne nagrade EMF-a tradicionalno su mjerilo za najbolje inovativne prakse muzejskog sektora u Evropi, te pohvala muzejske struke muzejima koji uđu među nominirane muzeje. EMF radi u okviru sveukupnog okvira posvećenosti građanstvu, demokratiji i ljudskim pravima, održivosti i premošćivanju kultura i društvenih i političkih granica”, izjavila je za Fenu povodom ove nominacije nacionalni korespondent Evropskog muzejskog foruma Alma Leka.

Leka je navela da se za nagradu mogu natjecati već postojeći muzeji koji su završili program modernizacije, proširenja, reorganizacije ili reinterpretacije institucije tokom zadnje tri godine ili novi muzeji, prvi put otvoreni za javnost tokom zadnje tri godine. Prijava i priprema kandidature realizira se u dogovoru s nacionalnim korespondentom zemlje.

Također je podvukla da muzeji koji dođu do nominacije prethodno prođu rigorozan postupak ocjenjivanja. Kriteriji ocjenjivanja muzeja uključuju način na koji se zbirke i muzeji prezentiraju i interpretiraju, atmosferu u muzeju, uspješno upravljanje i promociju, i što je jednako važno, široki raspon sadržaja koje muzej omogućuje posjetiteljima.  

“Nagrada EMYA (Europski muzej godine), jedinstveno i prestižno priznanje na polju djelatnosti muzeja i srodnih baštinskih institucija koja u muzejskom svijetu slovi kao muzejski Oskar, dodjeljuje se već punih 45 godina, od 1977. godine. Cilj je podizanje izvrsnosti na evropskoj muzejskoj sceni, promovirsanje uloge i doprinosa muzeja u europskom suvremenom društvu, te podržavanje muzeja koji pokreću, stvaraju i razvijaju svoje institucije kao prostore za istraživanje evropske baštine”, kazala je nacionalni korespondent Europskog muzejskog foruma Alma Leka.

Direktorica JU “Gradski Muzeji” Sarajevo u čijem sastavu je i Olimpijski muzej Sarajevo Senka Ibrišimbegović komentarišući nominaciju Olimpijskog muzeja Sarajevo za Evropski muzej godine ističe za Fenu da je Olimpijski muzej Sarajevo mjesto koje njeguje živo sjećanje na XIV Zimske olimpijske igre održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1984. godine.

“Jedan je od najreprezentativnijih segmenata bosanskohercegovačkog Olimpijskog komiteta, koji učestvuje u razvoju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha. Osnovan je odlukom Organizacionog odbora XIV Zimskih olimpijskih igara sa željom da se trajno sačuva uspomena na organizaciju i realizaciju ovog nezaboravnog olimpijskog događaja. Uz stalne i povremene izložbe, Olimpijski muzej nudi raznovrstan program, uključujući razne događaje i konferencije”, kazala je Ibrišimbegović.

Ona je također istakla da je kolektiv Muzeja posvetio znatnu pažnju pripremi svih materijala koji su traženi.

“Sama posjeta žirija trajala je više od pet sati. S nestrpljenjem i dosta optimizma čekamo objavljivanje pobjednika”, kazala je Ibrišimbegović.

Nagrade za Europski muzej godine dodjeljuju se na godišnjoj konferenciji koja se održava u maju. Naredna dodjela nagrada, EMYA 2023., održat će se od 3 do 6 maja u Barseloni.

Ovom prilikom će se osim dvije glavne nagrade – Evropski muzej godine i Muzejska nagrada Vijeća Evrope, dodijeliti i nagrade za posebne vrijednosti određenih muzeja, a to su: Silletto nagrada (za angažman u zajednici i kulturnu participaciju), Kenneth Hudson nagrada (za institucionalnu hrabrost i profesionalni integritet), Meyvaert (nagrada za održivi razvoj), The Portimao (za gostoprimstvo, inkluziju i pripadnost) kao posebne pohvale koje se dodjeljuju muzejima za njihov novi i inovativni pristup u specifičnim aspektima njihovog javnog djelovanja. Svaka od ovih nagrada predstavlja izniman prestiž i priznanje u svijetu muzeja.

O dobitniku nagrada odlučuje žiri u kojem je devet istaknutih muzejskih profesionalaca iz devet evropskih država.

FENA

Radio AS