Omikron soj stigao i u Bosnu i Hercegovinu, potvrđen kod 10 osoba

Prvi slučajevi omikron soja koronavirusa su detektovani i u Bosni i Hercegovini.Od 100 testiranih uzoraka na omikron soj, kod njih deset je potvrđena nova varijanta koronavirusa. Ovo je potvrdila direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović za Hayat.ba.

Ona je navela da je ova varijanta koronavirusa izolovana u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Govoreći o više detalja, kazala je da je omikron prisutan kod dva pacijenta iz Doma zdravlja Saraj-Polje, po dva su i u DZ Stari Grad i Ilidža, te četiri u Centru.

Omikron soj već neko vrijeme pravi ozbiljan problem u Evropi, u prethodnoj sedmici je zabilježen i u državama regiona, a sada je detektovan i kod nas.

Nove restriktivne mjere u pojedinim evropskim zeljama uvode se zbog omikrona, za koji medicinske studije navode da je mnogo zarazniji od prethodnih sojeva.

Mjere se uglavnom odnose na buduću zabranu okupljanja većeg broja osoba za novogodišnje praznike. No, učinak omikrona je vidljiv već sada s obzirom na to da je tokom vikenda moralo biti otkazano hiljade letova.

Postoje i neke pozitivne informacije u vezi sa omikronom, a to je da su manje šanse zaraženima da dođu u teške zdravstvene situacije.

klix.ba

Radio AS