Omladinska novinska asocijacija u BiH prigodnim aktivnostima obilježila Svjetski dan slobode medija

Članovi Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini prigodnim aktivnostima obilježavaju 3. maj – Svjetski dan slobode medija, a kojima žele podići svijest građana o značaju slobodnih i nezavisnih medija. Njihova vizija je slobodno društvo u kojem se kritički promišlja i djeluje.

Član asocijacije Emin Brkić je naveo podatak da se po svjetskom indeksu medijskih sloboda, BiH nalazi na 67. mjestu. 

Stoga, kako kaže, današnjim aktivnostima koje su upriličili ispred Vječne vatre u Sarajevu žele poslati poruku da sloboda medija treba biti više zastupljena u demokratskoj državi. Smatra da ulogu u tome imaju svi nivoi vlasti. 

“Naša vizija je slobodno društvo u kojem se kritički promišlja i djeluje. Mi smo na pola puta od ostvarenja te vizije i mislim da idemo u dobrom smjeru”, kazao je Brkić. 

Omladinska novinska asocijacija djeluje već 15 godina na prostoru BiH. Mladima pruža priliku da se pobliže upoznaju s medijima, nauče više o njima, te da sami učestvuju u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora. 

Današnjim aktivnostima koje organiziraju širom BiH, priključili su se UNESCO-voj globalnoj kampanji obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija koja se ove godine obilježava pod sloganom “Oblikovanje budućnosti prava: Sloboda izražavanja kao pokretač svih drugih ljudskih prava”. 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1993. godine proglasila da se 3. maj obilježava kao Međunarodni dan slobode medija.

(Fena)

Radio AS