Opasnost od mina u BiH vrlo izražena i 26 godina nakon rata

Bosna i Hercegovina je i nakon 26 godina od završetka ratnih dejstava zemlja sa vrlo izraženim problemom minske opasnosti, zbog čega nadležni ukazuju na potrebu povećane svjesnosti o minama među rizičnim grupama.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) saopštili su povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, da ovo eksplozivno oružje i dalje predstavljaju opasnost za stanovništvo i uzrok su blokiranja korištenja brojnih resursa.

“Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 922.37 kilometara na kvadrat ili 1,8 posto u odnosu na njenu ukupnu površinu a na kasetnu municiju 1.45 kilometara na kvadrat. Prostor Federacije Bosne i Hercegovine je po pitanju ugroženosti od mina posebno pogođen jer se oko dvije trećine sumnjive površine nalazi upravo na prostoru Federacije BiH. Od ukupne minsko sumnjive površine, prema podacima Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini na dan 31. decembar 2021. godine, na Federaciju BiH odnosilo se 727. 28 kilometara kvadratnih (78 posto)”, navode iz FUCZ-a.

Prema prvoj procjeni Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini, minsko sumnjiva površina u BiH iznosila je 4.000,2 kilometara kvadratnih ili 8,2 posto od ukupne površine BiH.

“Iz navedenih podataka vidljivo je da je došlo do značajnog smanjenja minski sumnjive površine u BiH, ali je i poražavajuća činjenica da 26 godina poslije završetka agresije na našu domovinu mine i druga eksplozivna sredstva još uvijek predstavljaju prijetnju za bh. stanovništvo. Od posljedica minskih nesreća u BiH je nakon rata stradalo 1.771 lice, od čega 621 smrtno. Od ovog broja 115 je nastradalih deminera, od čega njih 53 smrtno”, podsjećaju iz FUCZ.

Smanjenje zagađenosti prostora minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata uvršten je među tri osnovna strateška cilja FUCZ koji se provodi putem Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava.

U dosadašnjem radu, od 1998. godine do danas, deminerski timovi FUCZ su očistili od mina više od 20 kilometara kvadratnih minsko sumnjive površine i predali je na korištenje lokalnim zajednicama širom Federacije BiH. Deminerski timovi i timovi za uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ su ukupno do sada uklonili i uništili više od 30.000 protivpješadijskih mina, 4.000 protivtenkovskih mina i preko 300.000 komada raznih neeksplodiranih ubojitih sredstava. U ovom periodu demineri Federalne uprave civilne zaštite su na 133 lokacije vršili izvlačenje žrtava stradalih od mina.

“FUCZ će i u 2022. godini nastaviti realizaciju aktivnosti u izvođenju protivminskih akcija (PMA) koje za cilj imaju redukciju rizika i rješavanje problema uticaja mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, primarno na području Federacije BiH. Planirano je da se u 2022. godini završe započeti zadaci iz 2021. godine, te da se realizuju značajni projekti iz oblasti humanitarnog deminiranja na osnovu godišnjeg plana kojeg usvaja Vlada Federacije BiH”, najavljuju iz FUCZ.

Na ovaj način će, kako kažu, FUCZ u oblasti deminiranja nastaviti aktivnosti u ispunjenju svoje misije, a to je uspostavljanje sigurnog okruženja za normalan i prosperitetan život svih građana BiH i sa žrtvama mina potpuno integriranim u društvenu zajednicu.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS