Općina Centar: Besplatne pozorišne predstave za učenike

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport posjetio je jučer Pozorište mladih u Sarajevu.

Općina Centar već dugi niz godina realizuje projekat organizovanog odlaska učenika sa Centra na besplatne pozorišne predstave. Tim povodom je jučer u prostorijama Pozorišta mladih Sarajevo načelnik Mandić uručio zaključak o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 KM direktoru ove ustanove Ismiru Fazliću. 

Direktor Fazlić se zahvalio načelniku Mandiću i Općini Centar na ovoj kao i dosadašnjoj podršci. 

“Među institucijama koje se odmah odazovu na naš poziv jeste i Općina Centar. Zahvaljujući podršci vaše institucije povećan je interes publike za naše pozorišne predstave tako da mi nekada nismo u tehničkoj mogućnosti da ispunimo sve zahtjeve. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj projekat probuditi ljubav za pozorištem kod mladih”, objasnio je Fazlić. 

Besplatnim predstavama u Pozorištu mladih osnovci će prisustvovati od aprila ove godine. 

“Sada smo kroz ovaj projekat obuhvatili i osnovce i srednjoškolce sa Centra, a također mislimo i na najstariju populaciju iz naših centara za zdravo starenje za koje ćemo također nastaviti ovaj projekat. Tokom protekle godine imali smo nekoliko hiljada učenika koji su prisustvovali besplatnim predstavama, što pokazuje koliku korist i vrijednost ima ovaj projekat. Drago nam je da se povećao interes za pozorišne predstave posebno kod mladih. Općina Centar namjerava nastaviti sa realizacijom ovog projekta, a odobrena sredstva će biti uplaćena do kraja ove sedmice”, objasnio je načelnik Mandić.  

U projektu organizovanog odlaska učenika sa Centra na besplatne pozorišne predstave učestvuje je i Narodno pozorište Sarajevo kojem će naknadno biti uručen zaključak o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 KM za pomenutu namjenu. 

Kako je objasnila pomoćnica Dizdarević besplatne predstave u Pozorište mladih bit će organizovane za mlađe uzraste od prvog do petog razreda, dok će besplatnim predstavama u Narodnom pozorištu prisustvovati osnovci starijih razreda te srednjoškolci. 

Radio AS