Općina Centar sa 30 hiljada KM pomaže sanaciju šteta od poplava u Ilijašu

Općina Centar Sarajevo je lokalna zajednica koja je u proteklih nekoliko godina konstantno pomagala slabije razvijene općine i gradove, ali i one lokalne zajednice kojima je trebala podrška usljed elementarnih nepogoda.

Posljednji u nizu takvih primjera je donacija Općini Ilijaš u iznosu od 30.000 maraka za sanaciju šteta od poplava iz novembra prošle godine.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić posjetio je danas Općinu Ilijaš gdje je sa načelnikom ove lokalne zajednice Akifom Fazlićem potpisao ugovor o donaciji navedenih finansijskih sredstava.

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Fazlić uputio je riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Mandiću naglasivši da ovo nije prvi put da im središnja sarajevska Općina pomaže.

“Koristim priliku da se zahvalim načelniku Mandiću na posjeti koja je organizirana sa ciljem pomoći našoj lokalnoj zajednici koja je pretrpila štete usljed poplava koje su nas zadesile u novembru prošle godine. Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica koja ima finansijske kapacitete opredijelila se da pomogne općinama u sanaciji šteta nastalih usljed nemilih događaja. Procjena štete na području općine Ilijaš iznosi 140.000 maraka, a donacija Općine Centar u iznosu od 30.000 maraka će pokriti veliki dio troškova sanacije”, istakao je Fazlić.

Načelnik Mandić je izrazio zadovoljstvo što Općina Centar ima mogućnost i pomaže općinama kojima je to potrebno.

“Zadovoljstvo mi je da sam danas u Općini Ilijaš. Moram naglasiti da sam i ranije sa načelnikom Fazlićem imao izuzetno dobru saradnju. Općina Centar je imala sreću da usljed obilnih padavina koje su nas zadesile u novembru prošle godine nije imala većih posljedica. Kao centralna gradska općina sa najvećim budžetom osjećamo obavezu i odgovornost, ali i želju da pomognemo onim lokalnim zajednicama kojima je pomoć potrebna. Nakon što je proglašeno stanje prirodne nesreće Općina Ilijaš nam se obratila sa zahtjevom za pomoć na šta nismo mogli ostati ravnodušni. Stojimo na raspolaganju i građanima i administraciji Općine Ilijaš i radujemo se budućoj saradnji i realizaciji zajedničkih projekata”, poručio je Mandić.

Nakon potpisivanja ugovora, načelnici Mandić i Fazlić su sa pomoćnicima načelnika za civilnu zaštitu općina Centar i Ilijaš, Farukom Efendićem i Zdravkom Barićem, obišli jedan od lokaliteta koji je u periodu prirodne nesreće bio poplavljen.

Radio AS