Općina Centar vratila u svoj posjed objekat Vila Braun

Općina Centar Sarajevo je danas preuzela objekat “Vila Braun” u ulici Alipašina broj 45.

Objekat “Vila Braun” (bivša zgrada američke ambasade), ukupne površine 4955 m2, bio je u posjedu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je koristila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

Proces povrata u posjed započeo je inicijativom vijećnika Denisa Challengera. Općinsko vijeće je na 22. redovnoj sjednici održanoj 27.10.2022. godine, dalo saglasnost općinskom načelniku da u ime Općine Centar Sarajevo sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine zaključi sporazum o preuzimanju u posjed objekta “Vila Braun”. Općinski načelnik je putem Službe za privredu i poslovne prostorije proveo postupak za povrat u posjed predmetne nekretnine Općini Centar Sarajevo, koji je danas uspješno okončan.

“Vila Braun” glasi za jedan od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. Općina Centar Sarajevo će u narednom periodu pristupiti renoviranju objekta i namjenu prilagoditi potrebama građana u općini Centar Sarajevo, ali i svim građanima u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu značaj objekta.

August Braun bio je austrijski poduzetnik i vrsni industrijalac te je ličnost koja je odigrala važnu ulogu za urbanizaciju Sarajeva. Po dolasku u Sarajevo davne 1879. godine otvorio je prvu ciglanu na današnjem prostoru naselja Koševo čijom je ciglom izgrađen veliki broj danas znamenitih gradskih objekata poput palate Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Današnjoj primopredaji prisustvovali su pomoćnici općinskog načelnika: Neira Mlinarević, Belma Bašović i Admir Šehović.

Radio AS