Općina Ilidža napravila važan korak ka obnovi Stare željezničke stanice, otkupljena dva stana

Općina Ilidža napravila je važan korak ka rekonstrukciji Stare željezničke stanice, objekta od velike historijske važnosti koji je još 2007. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prije nešto više od godinu JP Željeznice FBiH dalo je saglasnost Općini Ilidža za pripremu aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice, a nakon nešto više od godinu dana načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, krenuo u realizaciju “Odluke o davanju saglasnosti Općinskom načelniku za zaključenje Ugovora o kupovini nekretnina u svrhu obnove i rehabilitacije historijske građevine – zgrade Stare željezničke stanice Ilidža u Sarajevu kao nacionalnog spomenika” koju je Općinsko vijeće Ilidža usvojilo na 19. redovnoj sjednici.

“S ponosom mogu reći da smo potpisivanjem ugovora o kupovini dva stana koji se nalaze u Staroj željezničkoj stanici napravili važan korak u smjeru koji nas vodi ka rekonstrukciji jednog od nacionalnih spomenika na području naše općine, koji je također i jedan od najprepoznatljivijih objekata na području Ilidži”, rekao je Nermin Muzur načelnik Općine Ilidža.

Stara željeznička stanica na Ilidži izgrađena je još 1892. godine, kada je Ilidža dobila lokalnu prugu dužine 1,3 kilometra na relaciji Ilidža – Banja Ilidža, a koja je tada bila povezana s prugom Sarajevo – Metković.

Stanična zgrada na Ilidži prvi je objekt arhitekture te vrste iz austrougarskog perioda i jedini objekt željezničkog saobraćaja na Ilidži, nažalost zub vremena je uzeo svoj danak.

“Rekonstrukcija Stare željezničke stanice itekako će unaprijediti izgled centralnog dijela Ilidže i jednog od najprometnijih dijelova naše općine”, kazao je načelnik Muzur, koji je još kroz predizborni dokument “Naš plan za Ilidžu 2020. – 2024.” naglasio da će biti podrška u rekonstrukciji Stare željezničke stanice.

Radio AS