Općina Novo Sarajevo podržala projekat “Stvaramo životne šampione”, mališani u novoj opremi

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović dodijelio je mladim nadama plavog kluba s Grbavice FK Željezničar sportsku opremu doniranu kroz projekat “Stvaramo životne šampione”.

Radi se o projektu podržanom od ERASMUS-a i UEFA-e fondacije za djecu koji je prepoznao da se treneri ovog kluba zalažu za evropsku standardizaciju u obrazovanju mladih igrača.

“Općina Novo Sarajevo prva je ‘sportska općina’ u BiH, koja direktno podržava sport i kulturno-sportske aktivnosti, mlade nadarene sportiste koji BiH predstavljaju širom Evrope i svijeta na najbolji mogući način. Jedinstveni smo po tome što u budžetu imamo planiranih tri posto za sport i dva posto za kulturno-sportske manifestacije”, naglasio je načelnik Tanović.

Inače, od 2020. godine Općina Novo Sarajevo je za rad i funkcioniranje FK Željezničar, te rekonstrukciju pomoćnog terena izdvojila preko 2.000.000 KM.

Fokus projekta “Stvaramo životne šampione” nije samo na nogometu. U srcu projekta je misija izgradnje solidarnosti i suživota u našoj regiji kroz sport, obrazovanje i zajedničko djelovanje.

“Ideja životnih šampiona je zapravo da svako dijete treba da bude šampion, šampion lijepog ponašanja, fair playa, solidarnosti i tolerancije, a da u tom procesu ključnu ulogu igraju treneri. Trener ne treba da bude usmjeren samo na stvaranje novog Ronalda i Mesija već da svako dijete koje izađe na teren uživa u svemu što se tamo dešava”, kazala je direktorica projekta Aleksandra Knežević.

Radio AS