Općina Novo Sarajevo pokrenula implementaciju projekta „OZON – Otvorene i odgovorne općine“

Institut za razvoj i evropske integracije (IREI) u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo realizira projekt Ozon – Otvorene i odgovorne općine, a koji je podržan od strane Vlade Švicarske i Švedske.

Većina programa upravljanja u Bosni i Hercegovini ne nudi jasna i cjelovita rješenja za mnogobrojne potrebe građana, a projekt Ozon – Otvorene i odgovorne općine ima za cilj da minimizira uočene nedostatke.

Projekt se realizira u šest odabranih jedinica lokalne samouprave: Grad Bihać, Grad Gradiška, Općina Centar Sarajevo, Općina Ilidža, Opština Modriča, Općina Novo Sarajevo. Ključne aktivnosti su priprema analitičkog izvještaja na osnovu stručne analize i procjene stanja unutar sljedećih oblasti: komunikacije i participacije, budžeta, borbe protiv korupcije, rodne ravnopravnosti, zaštite okoliša i održivog razvoja, socijalnih politika i inkluzije marginaliziranih grupa.

Potom se, na osnovu izvršene procjene i urađene analize, priprema Nova programska politika (NPP) koju usvajaju načelnici/gradonačelnici.

Finalna komponenta je uspostavljanje ili jačanje komunikacionih platformi da bi građani lakše saopćili svoje probleme nadležnima, te na njih dobili blagovremene odgovore.

Trajanje navedenog projekta je od maja 2021. godine do marta 2023. godine.

Radio AS