Općina Stari Grad gradi spomen-obilježje svim šehidima

Na trgu između ulica Bistrik i Isa-bega Ishakovića, u neposredoj blizini Careve džamije, Općina Stari Grad Sarajevo sagradit će spomen-obilježje za sve šehide Starog Grada, iz perioda agresije 1992-1995.godine.

Izgradnju spomen-obilježja šehidima iz Starog Grada inicirao je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

“Narod koji zaboravi svoju prošlost ne može graditi ni budućnost, a mi nećemo nikada zaboraviti žrtvu naših šehida. Ovo spomen-obilježje sagradit ćemo za njih, ali i za sve buduće naraštaje koji moraju znati da je postojala cijela jedna generacija patriota koji su dali svoje živote za odbranu jedine nam domovine”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Projekat uključuje i uređenje okolnog parka te će ubuduće cijela lokacija nositi naziv “Spomen park putevi vječnosti”.

Nakon što je načelnik Hadžibajrić pokrenuo pomenuti projekat, Gradu Sarajevo je upućena inicijativa za izgradnju spomen-obilježja svim šehidima Starog Grada, ali je Grad Sarajevo uputio odgovor Općini Stari Grad da ova inicijativa nije od značaja za njih.

Stoga će Općina Stari Grad Sarajevo, svjesna značaja ovakvog projekta za sve građane Starog Grada, ali i Kantona Sarajevo, u potpunosti samostalno finansirati izgradnju spomen obilježja, te su u rebalansu budžeta već planirana sredstva u iznosu od 142.155 KM koliko je procijenjena vrijednost projekta.

Odmah nakon usvajanja rebalansa na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, zakazanoj za četvrtak 27. aprila, bit će pokrenut postupak javne nabavke za izbor izvođača radova.

Projekat izgradnje Spomen parka putevi vječnosti uključuje spomen zid sa imenima svih 725 šehida, te dva info zida na kojima će stajati informativni tekst o spomeniku, grb Bosne i Hercegovine i Općine Stari Grad Sarajevo.

Izvršit će se popločanje spomen parka bijelim kamenom, te postaviti novi stubovi javne rasvjete, nove klupe, izgraditi pristupna staza i novo hortikulturno uređenje koje uključuje biljke u saksijama, kao i sa bočnih strana spomen zida.

Spomen zid će biti osvijetljen LED panelima, kao i dodatnim reflektorima koji će osvjetljavati informativni tekst i imena šehida.

Radio AS