Općina Stari Grad i Fondacija Hemiias grade zgradu za sedam socijalno ugroženih porodica

Sedam porodica iz Starog Grada za nekoliko mjeseci uselit će u nove stanove u stambenoj zgradi koja će biti sagrađena u ulici Čadordžina, čime ova lokalna zajednica nastavlja stambeno zbrinjavanje najugroženijih kategorija.

Među onima koji će dobiti krov nad glavom ovaj put će biti i djeca bez roditelja. Izgradnja socijalne zgrade čija je vrijednost između 800.000 i milion KM zajednički je projekat Općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije Hemiias, a ugovor o uređenju međusobnih prava i obaveza na ovom projektu danas su potpisali općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i direktor Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak.

Socijalnu zgradu u ulici Čadordžina u potpunosti će finansirati donator Fondacija Hemiias, a Općina Stari Grad osigurala je zemljište za gradnju i sve administrativne dozvole. Izražavajući zahvalnost donatoru koji je prepoznao značaj ulaganja u ovu lokalnu zajednicu i zbrinjavanje socijalno ugroženih, načelnik Hadžibajrić istakao je da su ispunjeni svi uslovi da se počne sa realizacijom ovog projekta.

“Sretni smo što imamo partnere kao što je gospodin Brčvak i Fondacija Hemiias koji je odlučio da nas podrži u naporima da zbrinjavamo naše socijalno ugrožene građane. Za svaku porodicu siguran krov nad glavom predstavlja najveću potrebu u životu. Nijedna institucija do sada nije na ovaj način rješavala ova pitanja, a smatram da bi trebali”, rekao je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad je obezbijedila zemljište za ovu zgradu i već je su osigurane građevinske i urbanističke dozvole, tako da projekat može početi.

Hadžibajrić je istakao da će po završetku izgradnje zgrada biti uknjižena na Općinu Stari Grad i ostati u njenom vlasništvu, a da će o korisnicima zajedno odlučivati Općina i Fondacija.

Direktor Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak istakao je da činjenica da ovaj projekat počinje baš danas, u svetom mejsecu ramazanu, daje potvrdu da su njegovi učesnici na pravom putu.

“Svi smo mi jedna zajednica i meni je drago da mogu da učestvujem u ovakvim stvarima jer čovjek koji daje ne može biti siromah. Zahvalan sam što mi je Uzvišeni pokazao put kojim trebam da idem jer činiti dobro je nešto što se ne može uporediti ni sa čim. Meni je drago što sam dobio šansu da budem dio ove priče i posebno što ćemo usrećiti jetime i obezbijediti im krov nad glavom,” izjavio je Brčvak.

Tokom pandemije koronavirusa, Brčvak je uputio značajnu pomoć u medicinskoj opremi i sredstvima BiH, ali i drugim zemljama regiona.

Najavljeno je da će izgradnja zgrade početi već tokom ovog mjeseca, a radovi bi trebali biti završeni za 18 mjeseci.

Osigurati nekom siguran krov nad glavom u današnje vrijeme predstavlja rješavanje ključnih životnih pitanja, a u općini Stari Grad kroz ovakve projekte u prethodnim godinama zbrinuto je 27 porodica.

Radio AS