Općina Stari Grad: Počinje isplata EU pomoći za energetski siromašna domaćinstva

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić danas je potpisao isplate pomoći za ogrjev koje dodjeljuje Općina i one koje dodjeljuje Evropska Unija za energetski siromašna domaćinstva.

“Izvinjavam se ljudima koji su se nadali da ćemo ovu pomoć isplatiti prije četiri dana, ali mi smo jedna od rijetkih općina koja je, pored EU pomoći, osigurala vlastitu pomoć za porodice koje je nisu imale priliku dobiti od EU. Zbog toga je proces utvrđivanja konačnih spiskova trajao duže”, rekao je Čengić.

Pomoć od EU na području općine Stari Grad dobilo je 2.859 osoba u iznosu od 1.131.473,93 KM.

Dodatno, 248 porodica je ostvarilo pomoć Općine za ogrjev u iznosu 169.000 KM, prvi put u transparentnom procesu, uz pravila koja je odredilo Općinsko vijeće.

“Kao socijaldemokrati, od velike važnosti mi je socijalna politika, zato godinu počinjem sa ovim potezima i u ovoj godini će biti još mnogo politika za ugrožene. Svjestan sam primjedbi na neke od kriterija i pravila i sa vijećnicima ću razgovarati kako neke od njih da otklonimo. Na januarskoj sjednici očekujem važne odluke za alternativni smještaj za socijalno ugrožene, kao i novi sistem za dodjelu sredstava za renoviranje objekata socijalno ugroženih”, zaključio je Čengić.

Radio AS