Općina Stari Grad produžila rokove za postavljanje jednoobraznih tendi

Općina Stari Grad Sarajevo nastavlja proces unificiranja gradske jezgre uvođenjem jednoobraznih tendi jedinstvenog izgleda, ali će rokovi za njihovo postavljanje biti produženi u zavisnosti od zone u kojoj poslovni subjekti djeluju.

“Cijeneći veliki broj zahtjeva poslovnih subjekata, te prijedloge i sugestije koje su dali po pitanju uvođenja jednoobraznih tendi, Općina Stari Grad Sarajevo obavještava poslovne subjekte da se rok za postavljanje jednoobraznih tendi u zoni A produžava na 60 dana od dana pravosnažnosti rješenja kojim se utvrđuju urbanističko-tehnički uslovi za postavljanje predmetne tende, dok će rok za svaku narednu zonu biti produžen za još 30 dana”, saopćeno je iz ove sarajevske općšine.

Kako dalje pojašnjavaju, to znači da će rok za postavljanje tende u zoni B iznositi 90 dana, u zoni C 120 dana, u zoni D 150 dana, u zoni E 180 dana – od pravosnažnosti rješenja.

Poručuju da će Općina Stari Grad Sarajevo individualno pristupati svakom zahtjevu za postavljanje tendi, te će se izlaskom na teren utvrđivati dozvoljene dimenzije tende sukladno veličini poslovnog prostora, ulici u kojoj se nalazi, te samoj ambijentalnoj cjelini u kojoj je prostor.

Kao što je već najavljeno, sve tende u Starom Gradu će biti bež boje, sa istaknutim grbom Općine Stari Grad Sarajevo, te nazivom poslovnog subjekta.

Idejno rješenje tende koje je pratilo prvo saopćenje za javnost, nije bila konačna verzija nego jedna od mogućnosti, te su po ovom pitanju uvažene sugestije privrednih subjekata, ali i ostalih građana i napravljene izmjene.

“Naglašavamo da ni ovo rješenje ne mora biti konačno i da će se po potrebi i dalje dorađivati sve do nalaženja zajedničkog, najprihvatljivijeg rješenja. Za postavljanje ovakvih tendi, Općina Stari Grad neće naplaćivati naknade, dok bilo kakve druge tende neće biti dozvoljene. Obaveza privrednih subjekata bit će i da pribave ovjerenu izjavu statičara o stabilnosti postavljene fasadne tende”, poručuju iz Općine Stari Grad.

Radio AS