Općina Stari Grad sljedećeg mjeseca raspisuje javni poziv za stipendije učenika i studenata

Općina Stari Grad Sarajevo će nastaviti sa ulaganjem u obrazovanje mladih i nadarenih učenika i studenata te im i dalje pružati značajnu podršku u vidu stipendiranja tokom školske 2023/24. godine.

Prema podacima Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad Sarajevo, javni pozivi za stipendiranje učenika i studenata, te učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate, bit će raspisani u oktobru 2023. godine za školsku/akademsku 2023/24. godinu.

Istovremeno, Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu raspisat će javni poziv za stipendiranje djece iz boračke populacije. Podsjećamo, od prošle školske godine, učenici i studenti iz Općine Stari Grad Sarajevo imaju uvećane iznose stipendija – 150 KM za učenike i 200 KM za studente, te 200 KM za učenike deficitarnih zanimanja.

U prošloj školskoj godini stipendirano je 389 učenika i studenata, za što je iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo izdvojeno više od 600.000 KM.

U školskoj godini 2022/23. godini, Općina Stari Grad Sarajevo dodijelila je stipendije za 163 nadarena učenika i studenta, od toga 110 učenika i 53 studenta; kao i za 218-ero djece iz boračke populacije (106 učenika i 112 studenata).

Osim toga, stipendije je dobilo i osam učenika koji izučavaju deficitarne zanate i to za zanimanja: zlatar-draguljar, pomoćni dekorater, automehaničar, poslastičar, elektroenergetičar, krojač i tapetar.

Stipendije koje Općina Stari Grad Sarajevo dodjeljuje predstavljaju značajan doprinos obrazovanju i budućnosti mladih.

Radio AS