Osam sindikata u Kantonu Sarajevo najavilo proteste zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS

Koordinacija osam sindikata javnih službi i kantonalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo danas je najavila proteste pred zgradom Vlade KS za 14. decembar  “zbog nezadovoljstva odnosom Vlade prema radnicima”.

Predsjednik Koordinacije Saudin Sirvo izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je riječ o radnicima obrazovnih i predškolskih ustanova, zdravstva, kulture, nauke i socijalne zaštite, policije, zavoda, te komunalnih preduzeća koji su nezadovoljni jer Vlada KS ne želi da im poveća plate u 2023. , a nije im isplaćena ni jednokratna novčana pomoć zbog inflacije.

Pojasnio je da oni zastupaju više od 25.000 radnika u javnom sektoru, te da na protestima imaju najavljeno više od 1.000 učesnika.

Na konferenciji je istaknuto  da se premijer Kantona Sarajevo nakon dva mjeseca šutnje jučer oglasio aktom koji po njima potvrđuje da Vlada KS ne poštuje Koordinaciju kao socijalnog partnera.

Zatraženo je da Vlada KS samo pokaže odgovornost prema radnicima koju su pokazale sve druge vlade, te je naglašeno da će sindikati ići do kraja uz mogući generalni štrajk dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Radio AS