Osmi Festival dječije umjetnosti FEDU je donio radost hiljadama mališana svih uzrasta

Organizovane brojne i raznolike festivalske aktivnosti ovogodišnjeg Festivala dječije umjetnosti FEDU je posjetilo na hiljade mališana svih uzrasta, koji su tokom maja imali svojih pet dana radosti i zabave. Na festivalu je učestvovalo preko 300 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske.

Festival dječije umjetnosti FEDU se i ove godine, kao i prethodnih godina, održao u više gradova u BiH i na više lokacija, među kojima su: Pozorište mladih, Bosanski kulturni centar, Centar za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, Biblioteka Grada Sarajeva, kino Cineplexx.

Program Festivala je bio jako bogat i sudeći po reakcijama i posjećenosti, odličan. Djeca su na Festivalu uživala u pozorišnim predstavama iz takmičarskog djela programa kao i predstavama koje su proizašle iz teatarskih sekcija nekoliko osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Organizovane su i književne izložbe, susreti sa dječjim piscima u osnovnim školama u Goraždu, Brezi, Tešnju i Kaknju, likovna radionica sa poznatim bh. slikarom i ilustratorom Emirom Durmiševićem te još mnoge druge kreativne radionice, plesne baletske tačke i koncerti mladih i talentiranih umjetnika iz BiH. Također, u toku svih pet dana Festivala djeca su bila u prilici pogledati stare, zaboravljene filmove iz regije. Projekcija filmova je bila upriličena u Cineplexxu.

U Bosanskom kulturnom centru je organizovano i vokalno-instrumentalno takmičenje, te takmičenje u sviranju bas gitare, nakon kojeg su proglašeni i nagrađeni pobjednici.

Iz niza aktivnosti izdvajamo i naučni skup na temu “Bajka u savremeno doba” na kojem su učestvovali profesori, pisci, istraživači i nastavnici iz BiH, Srbije, Hrvatske i Češke, te okrugli sto sa našim bosanskohercegovačkim književnikom Mirsadom Bećirbašićem na temu “Savremena BiH književnost”, na kojem su, uz aktivno učešće, bili prisutni osnovci iz literarnih sekcija zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima.

Na kraju Festivala stručni žiri je uz prigodan program u Pozorištu mladih u Sarajevu dodijelio nagrade u oblasti muzike, teatra i književnosti.

Osmi Festival dječije umjetnosti je nastavio da živi i nakon svog formalnog završetka, u svojoj postprodukciji kada se radi na objavljivanju knjige “Vilenjakovo pero” sa nagrađenim pričama u oblasti književnosti, nakon čijeg izdavanja slijede promocije knjige i druženje sa djecom širom BiH.

Radio AS