Osumnjičeni za lažne dojave bit će ispitan za krivično djelo terorizma

Tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom je kontaktu i koordinaciji s djelatnicima SIPA, DKPT BiH, MUP-a KS, kao i tužiteljem Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo o provođenju istražnih aktivnosti u vezi s dojavom o postavljenoj eksplozivnoj napravi u kompleksu pravosudnih institucija BiH i Općinskom sudu Sarajevo.

Osumnjičena osoba lišena je slobode za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave te se vrše potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja krivičnog djela terorizma, saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Navodi se da se istražnim aktivnostima utvrđuje i moguća povezanost navedenog osumnjičenog s drugim sličnim krvičnim djelima počinjenim u prethodnom period, te da je značajnu pomoć u otkrivanju i lociranju osumnjičenog pružila OSA BiH.

U sklopu daljih istražnih aktivnosti će, kada se steknu uvjeti, osumnjičeni biti doveden u Tužiteljstvo BiH i ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizma.

Također, Tužiteljstvo BiH radi na procjeni prouzročene štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom, te se vrše aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadoknade prouzročene štete.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja, navodi se u saopštenju. 

Radio AS