Otvaranje garaže kod Hitne opet prolongirano zbog znatnog propusta

U Općini Novo Sarajevo tvrde da se garaža kod Hitne pomoći još ne može otvoriti zbog propusta u sistemu za vodosnabdijevanje garaže koja je sutra trebala biti otvorena.

Kako su saopćili iz Općine Novo Sarajevo, prilikom jučerašnjih posljednjih priprema za stavljanje garaže u funkciju, Općinu su uposlenici Javnog preduzeća ONSA, kojem je garaža dodijeljena na održavanje i upravljanje, prvi put upoznati s problemima u vodosnabdijevanju garaže.

Prema informacijama kantonalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), koji je na poziv nadležne općinske službe urgentno uputio ekipu na teren, u šahtu su trebala da postoje dva funkcionalna priključka, jedan za sanitarnu mrežu, drugi za protupožarni sistem.

Međutim, kako su objasnili, zatečeno je prespajanje priključka vodom protupožarnih sistema na priključak sanitarne mreže, zbog toga što je nakon asfaltiranja kružnog toka ostao dostupan samo jedan od postojeća dva ventila (drugi je ostao ispod asfalta). Ovim je onemogućeno stavljanje u funkciju protupožarnih sistema, a samim tim i puštanje garaže u rad.

Općina je, kako su naveli, hitno uputila urgenciju Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je implementator projekta i stručni nadzor na izgradnji garaže i kružnog toka, te zatražila odgovore o navedenom, kao i hitno rješavanje problema koji je napravljen, a zbog kojeg se prolongira otvaranje garaže i pravi dodatna šteta građanima.

Napomenuli su da je Zavod Općini predao objekat garaže “kao funkcionalan” i “sa pravomoćnim odobrenjem za upotrebu” te im ostaje nejasno kako je izvršen tehnički prijem objekta, odnosno kako na vrijeme nije uočen navedeni propust, saopćili iz Općine Novo Sarajevo.

Podsjećamo, izgradnja je počela u ljeto 2020. te je trebala biti završena do sredine novembra 2020. Tadašnji kantonalni premijer Mario Nenadić je prilikom početka radova izjavio da će biti napravljena za manje od pet mjeseci. Nedugo nakon toga, izgradnja je zaustavljena te je periodično nastavljana.

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov je u aprilu prošle godine kao jednu od ključnih prepreka istakla poskupljenje građevinskog materijala. Tada je procijenila da će dodatni trošak biti 300.000 KM. Kantonalna vlada je u julu 2020. saopćila da je osigurala 4,4 miliona KM za izgradnju garaže za 165 vozila, a da je Općina Novo Sarajevo ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM.

Radio AS