Otvaranje Malog MESS-a u subotu koncertom na dvije lokacije, svi su pozvani

U Pozorištu mladih u Sarajevu predstavljen je program Malog MESS-a koji posebnu pažnju posvećuje inkluziji, stoga je i upriličena premijera filma “Dalek južni kraj”, autora Elvira Muhića.

Mali MESS će biti otvoren 30. septembra izvedbom koncerta trupe Poco Loco na dvije lokacije – u ispred Pozorišta mladih na Trgu Jurislav Korenić, te  na Bini na Vilsu.

Festival MESS već decenijama njeguje teatarske sadržaje za najmlađu publiku, a publika je nerijetko na festivalu gledala predstave koje su se bavile inkluzijom, ali u kojima su i učestvovale osobe sa teškoćama.

Direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, istakao je kako inkluzivni teatar potiče empatiju i razbijanje predrasuda, a gledateljima pomaže da bolje razumiju životne izazove.

“Brigom za sve kategorije društva imamo priliku položiti ispit ljudskosti te dati i vlastiti doprinos stvaranju društva koje se ne boji, već koje cijeni različitosti”, istakao je Kreševljaković.

Zahvalio je na podršci Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, kao i općinama Centar i Novo Sarajevo.

“U želji da teatri budu mjestima gdje će se glas ljudi sa teškoćama čuti, najava programa Mali MESS u Pozorištu mladih je javni apel o važnosti inkluzije za naše društvo”, zaključio je Kreševljaković.

Autor filma “Dalek južni kraj” Elvir Mahić je izrazio nadu da će oni koji dokumentarac pogledaju, osjetiti i iznijeti na površinu vlastitu unutrašnju snagu koja nam je u vremenu u kome živimo često jako potrebna, snagu koja najveću tragediju može pretvoriti u najljepše djelo, snagu koja raste kad smo jedni drugima ljubav, empatija, razumijevanje i podrška.

Dokumentarni film o preminulom Denisu Kavalecu i njegovoj majci svjedoči koliko je majčinska ljubav snažna inspiracija.

Na programu malog MESS-a je i predstava Chotto Dash, najvećeg svjetskog koreografa Akram Khana čija produkcija prvi put dolazi u Sarajevo, potom će Poco Loco izvesti i “Bajku za van” u Velikom parku, a Udruga Kozlići iz Hrvatske predstavu “Pale sam na svijetu” u kamišibaj formatu predstave od papira, tradicionalnog uličnog japanskog teatra za tipičnu i atipičnu djecu,

Još jedna predstava iz BiH jeste “Gidionov čvor”, koprodukcija Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Intermezzo u režiji Selme Alispahić, koja je sa Džanom Džanić glavna protagonistica. 

U Pozorištu mladih bit će izvedena predstava “Mala Frida”, Gradskog pozorišta Žar Ptica. Autorski projekt „Mala Frida“ inspiriran je djetinjstvom meksičke slikarice i jedne od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća Fride Kahlo.

Kako je iz Press MESS-a najavljeno, ulaznice za predstave u programu “Mali MESS” su i ove godine besplatne, a karte se mogu preuzeti u direkciji Festivala MESS, svakim danom od ponedjeljka, 25.9. u terminu od 11.00 do 19.00 sati.

Radio AS