Otvorena ambulanta na trebevićkom izletištu Brus

Na izletištu Brus na Trebeviću danas je otvorena ambulanta Doma zdravlja Istočni Stari Grad, čije je opremanje savremenom opremom omogućila EU.

Opremanje ambulante i osiguravanje kvalitetne zdravstvene zaštite svim stanovnicima Opštine Istočni Stari Grad, kao i brojnim posjetiocima, realizovano je u okviru projekta “EU za lokalne zajednice”, koji provodi Centar za promociju civilnog društva sa partnerskom organizacijom “Help”.

Budući da je planina Trebević popularna i atraktivna destinacija za posjetioce kojih je iz godine u godinu sve više, iskazala se potreba za otvaranjem ambulante kako bi se efikasno i brzo pružile različite vrste intervencija.

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izrazio je zadovoljstvo realizacijom tog projekta i što su uspjeli osigurati pomoć i podršku prije svega kroz nabavku vozila i medicinske opreme.

“Evropska unija je najlojalniji prijatelj BiH i mi radimo i realiziramo velike i značajne projekte, a nekada radimo i na ovakvim manjim projektima koji itekako naprave razliku u zajednicama. Naime, danas ovdje uz sredstva od oko sto hiljada KM bili smo u mogućnosti da finansiramo uspostavljanje ambulante na području Opštine Istočni Stari Grad”, naveo je Sattler.

Stanovništvo te opštine, njih više od pet hiljada, kako je dodao, prije uspostavljanja ambulante morali su putovati pola sata i duže da bi dobili osnovne zdravstvene usluge, a tu je i više od tri hiljade posjetilica koji tokom vikenda dođu na područje Brusa, odnosno Trebevića.

Načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović uz izraze zahvalnosti istakao je da ovaj projekt mnogo znači za tu lokalnu zajednicu s obzirom da se radi o nerazvijenoj opštini.

“Borimo se svaki dan da svoje projekte realizujmo i u ovim ekonomski teškim vremenima, kada je teško doći do sredstava i donatora. Uspjeli smo kroz institucije opštine da osnujemo i organizujemo našu ambulantu i Gorsku službu spasavanja uz sve ono što treba da bude na jednoj planini da se pomogne i stanovnicima koji ovdje žive i posjetiocima planine kojih je uz dan sve više”, naveo je Gašanović.

Direktorica ambulante porodične medicine “Stari Grad” Hreša Tatjana Bekrić je istakla značaj ovog projekta s obzirom da postojeći tim porodične medicine ima veliki obim posla jer je velika i razuđenost opštine.

“Sada imamo svu potrebnu medicinsku opremu koja će stručnim licima omogućiti da odgovore različitim izazovima. Obzirom na karakteristike ovog područja, te na mogućnosti povreda, terensko vozilo će nam svakako olakšati rad”, navela je Bekrić.

Radio AS