Otvorena “Gimnazijada 2022” nakon tri godine pauze

Danas je u prisustvu predstavnika Kantona Sarajevo, Gradske uprave i Općine Centar te mnogobrojnih srednjoškolaca i njihovih nastavnika u dvorani Kulturno-sportskog centra Skenderija zvanično otvoreno najveće sportsko takmičenje sarajevskih srednjoškolaca “Gimnazijada 2022”.

Ovo sportsko takmičenje nakon tri godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa nastavljeno je u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo, među kojima je jedan od pokrovitelja i Općina Centar Sarajevo. Tokom tri dana takmičenja sarajevski srednjoškolci će se takmičiti u košarci, odbojci i stonom tenisu u muškoj i ženskoj konkurenciji.

“Dobro došli u vašu Opštinu Centar. U ovoj dvorani gdje se sada nalazimo su igrale velika imena bosanskohercegovačkog sporta a mi smo ponosni kada vidimo mladost Sarajeva danas ovdje. Želim vam da prije svega uživate, da se dobro zabavite, da bar na trenutak zaboravite na sve obaveze i da se volite. Mi volimo reći za Opštinu Centar, da je to opština za mlade i zaista nam je privilegija da ste svi danas ovdje. Neka pobijedi najbolji. Želim vam puno sreće i uspjeha a, mi smo tu za vas”, poručio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Ove godine, po prvi put u takmičenjima učestvuju i dvije privatne gimnazije – “Sarajevska škola za nauku i tehnologiju” i “Richmond park”.

“Sarajevske gimnazije pohađalo je mnoštvo reprezentativaca i olimpijaca koji su ispisali našu bogatu sportsku historiju. Grad Sarajevo je ponosan na ovu manifestaciju sporta i mladosti koja mu daje poseban pečat, ujedno, ovim susretima otvaraju se mogućnosti da mladi ljudi izrastu u stabilne, tolerantne i vrijedne ličnosti”, kazala je gradonačelnica Sarajevo Benjamina Karić.

Direktorica Prve gimnazije Velida Tinjak uručila je zahvalnice svim prijateljima “Gimnatijade”.

“Gimnazijada je jedan od pečata Prve gimnazije i nešto po čemu je Prva gimnazija prepoznatljiva. Njena važnost je u tome što okuplja sarajevske gimnazije i nekoliko stotina učenika, koji će se takmičiti u košarci, stonom tenisu i odbojci. Ovo je prilika za zbližavanje i način da našim učenicima upotpunimo prostor sa zdravim životnim navikama, a sport je najljepši i najzdraviji način da naši učenici prevaziđu probleme i u takmičarskoj fer igri pokažu da smo svi pobjednici. Manifestacija veliča zdrav život, sport, uživanje u igri i fair play. Cilj ove manifestacije je usmjeren na podizanje svijesti o važnosti sporta i promovisanju zdravog načina života, posebno kod naših dragih učenika”, izjavila je Tinjak.

Na “Gimnazijadi 2022” učešće će uzeti jedanaest sarajevskih srednjih škola sa 477 prijavljenih sportista i 30 profesora (trenera). Pored sportista, u organizaciji ovog takmičenja, odnosno u realizaciji samog projekta, učestvovat će cijelo Nastavničko vijeće Prve gimnazije i oko 80 učenika pomenute škole.

Radio AS