Otvorena Ljetna škola “Mojoj BiH”

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović prisustvovala je danas svečanom otvorenju treće Ljetne škole “Mojoj BiH”, koju u periodu od 18. do 23. jula 2023. godine organizuju Centar za razvoj i afirmaciju kulture i obrazovanja Litteratus, u saradnji sa Studentskim centrom Sarajevo i partnerima.

Ova škola okuplja više od 80 učenika četvrtih razreda srednjih škola s područja Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Tokom Ljetne škole, organizuju se radionice iz različitih oblasti kako bi se učesnicima pružilo široko znanje i iskustvo.

“Ovoj omladini kojoj je Bosna u srcu dužni smo kreirati što više prilika za druženje, upoznavanje i rast. Ljudi su naša najveća prednost i blagodat. Iz svih susreta razvit će se profesionalne mreže i prijateljstva za budućnost”, istakla je Hota-Muminović.

Kako je naveo direktor Studentskog centra Sarajevo Amar Dovadžija, ovakvih projekata nedostaje  a od izuzetne su važnosti za mlade, posebno za generacije završnih razreda srednjih škola, jer im omogućavaju da se upoznaju i steknu nove radne navike.

“Studentski centar Sarajevo s predanošću pruža sve svoje usluge kako bi ovaj projekt zaživio i kako bi u budućnosti mogao ugostiti mnogo veći broj učesnika Ljetnje škole”, naveo je Dovadžija.

Neka od područja obuhvaćenih radionicama su: Medicinske/zdravstvene nauke (Radionice prve pomoći), Ekonomija (Finansijsko poslovanje, berza, menadžment i marketing), Pravo (Simulacija suđenja, vladavina prava), STEM (3D modeliranje, programiranje, maketarstvo, automatika, robotika, elektrotehnika, industrija 4.0, IoT – Internet stvari), Psihologija i demokratija (Psihologija komunikacije, prevencija mentalnog zdravlja, moral, društvo, domovina), Komunikacije i logistika (Radionica saobraćaja/aviomodelarstvo), Umjetnost i kultura (Kaligrafija, ebru tehnika, tezhip), Strani jezici, Stari zanati (Grnčarstvo, kazandžiluk, drvorezbarstvo), Kriminalistika (uviđaj), Radionice multimedije ,Radionica poezije, Radionica liderstva, Arheologija.

Radio AS